arlafrukost
Ungdomar skippar frukost
En undersökning från Novus, som Arla låtit genomföra, visar att 22 procent av svenska ungdomar hoppar över frukosten flera dagar i veckan. Av dem som hoppar över frukosten äter 40 procent inte någonting innan lunch. Med initiativet #lovefrukost vill Arla uppmuntra fler unga att skapa inspirerande och goda frukostvanor för att må och prestera bättre, meddelar man.
Studien genomfördes bland 1000 personer i åldern 16-23. Två av tio hoppar över frukosten på grund av tidsbrist, 15 procent på grund av att de inte är hungriga. 40 procent av dem som hoppar över frukosten dricker eller äter inte någonting innan lunch.
– Att hoppa över frukosten kan leda till koncentrationssvårigheter, trötthet och nedsatt prestationsförmåga. Frukosten bör tillgodose 25 procent av det dagliga energi- och näringsbehovet och är nödvändig för att kunna prestera under dagen, oavsett om det gäller studieresultat, i arbetet eller sport, säger Linda Bakkman, näringsfysiolog på Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), som Arla är officiell leverantör till.
Genom att lägga upp inspirerande frukostbilder på Instagram och hashtagga med #lovefrukost, vill Arla att fler ska testa en ny frukostidentitet. Arla presenterar den vinnande bilden på 2,8 miljoner mjölkpaket. Kampanjen finns på Instagram samt på lovefrukost.se.
Arla kommer också att besöka tio skolor runt om i Sverige för att berätta om vikten av goda frukostvanor.
– Många unga äter inte frukost, samtidigt ser vi att skolresultaten sjunker år för år. Om Arla kan uppmuntra fler unga att äta frukost med hjälp av Instagram, kanske vi på sikt kan bidra till att förbättra skolresultaten. Därför besöker vi också gymnasieskolor för att berätta om frukostens värde och bjuder även på frukost, kommenterar Therese Bodin, kampanjansvarig på Arla.
/FoodMonitor

t20