chokladnglamarkimg_4480
Coops mörka choklad
Änglamark sämst i test
Svenskarna äter allt mer mörk choklad. Många har övertygats av de forskarrapporter om positiva hälsoeffekter som publicerats den senaste tiden. Men skillnaderna är stora mellan de produkter som marknadsförs i matvarubutikerna.
 
Enligt en undersökning som tidningen Testfakta låtit göra hos testlabbet Eurofins så varierar innehållet av bland annat antioxidanter rejält. Av sju utvalda chokladkakor med cirka 70 procent kakao så innehöll 1888 Origin från Malmö Chokladfakrik, J.D. Gross från Lild, och Ica Selection mest antioxidanter. Sammantaget sämst enligt undersökningen var KRAV-märkta Änglamark som är Coops egna varumärke.
 
Kost med högt innehåll av antioxidanten katechin har bland annat kopplats samman med en lägre risk att dö i hjärtinfarkt. Enligt Eurofins innehöll Lidl´s J.D. Gross 588 mg/kg, medans Änglamark innehöll bara 141 mg/kg.
 
Antioxidanten Epikatechin antas bland annat kunna förbättra minnet genom att öka tillväxten av blodkärl och nervceller i hjärnan. Enligt Eurofins innehöll ”Ica Selection” 1 564 mg/kg epikatechin. Änglamark 64 procent mindre, 562 mg/kg.
 
Enligt Coop kan de dåliga resultaten för Änglamark bero på problem hos leverantören.
 
”Vi håller precis på att byta leverantör till vår ekologiska Änglamark-choklad, men kommer ändå att höra med vår gamla leverantör varför de tror att antioxidantnivån är så låg. Fabrikanten bör vara intresserad av att veta om deras tillverkningsprocess kanske påverkar nivån av antioxidanter”, säger Harriet Söderholm är produktspecialist på Coop, till Testfakta.
 
Källa: Testfakta.
 
/FoodMonitor
 

t20