protin_packshotMer protein för äldre
Många äldre får minskad aptit och därmed svårare att få i sig tillräckligt med näring. Arla lanserar därför Protin, en ny drickyoghurt som innehåller extra mycket energi och protein och passar äldres behov av koncentrerad näring.
 
Protin är enligt Arla en naturlig produkt gjord på mjölk och grädde, berikad med extra mjölkprotein. Protin finns i smakerna hallon och citron/vanilj och kommer primärt att säljas till storkök.
 
Drickyoghurten innehåller enbart råvaror som grädde, mjölk, frukt och extra mjölkprotein och finns i smakerna hallon och citron/vanilj. Proteininnehållet är så högt som 5,7 g per 100 g Protin. Det beror på att drycken innehåller mjölkens ursprungliga protein och dessutom extra tillsatt mjölkprotein. Den innehåller inga tillsatta mineraler eller vitaminer.
 
Protin är näringstät, med ett energi- och proteinvärde som är nästan dubbelt så högt jämfört med drickyoghurt som finns ute i butik, enligt Arla.

Produkten har utvecklats av Arla i samarbete med Hilleröds och Glostrups sjukhus i Danmark.  Utöver näringsinnehållet har det viktigaste kriteriet varit smaken. Enligt sjukhuspersonalens erfarenhet är det svårt att få de äldre att äta om inte smaken är god, oavsett hur nyttig produkten är.
 
Protin har använts i den danska sjukvården sedan 2006 och lanseras från vecka 6 på hela foodservice-marknaden i Sverige. Sjukhus och äldreomsorg är den främsta målgruppen.
 
/FoodMonitor

 

t20