Barnfamiljer oense om färdiglagat
Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har genomfört en studie bland barnfamiljer som visar att var tredje (35%) av familjerna som använder färdiglagade livsmedel som köttbullar, lasagne och soppor tycker att det känns dåligt att göra det. Näringsinnehåll och rädsla för e-nummer ligger bakom.
 
Endast 14% tycker att känns bra med färdigmat, framförallt för att det sparar tid. 42% har ingen åsikt alls i ämnet, visar samma studie.
 
Bland dem som uttrycker oro är det ofta funderingar kring tillsatser, transfetter, näringsinnehåll och djurhållning som ligger bakom. Flera uttrycker också rädsla för att bli lurad av livsmedelstillverkarna, menar KfS.
 
– Det pratas mycket om mat idag och det är bra, men debatten har också planterat onödig oro. Det finns till exempel ingen anledning att oroa sig för transfetter för det finns knappt längre i maten. Men det är mycket positivt att industrin nu har sett över sitt slentrianmässiga användande av tillsatser, men själv är jag inte speciellt orolig för tillsatser i allmänhet, de är noggrant kontrollerade, säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö, KfS.
 
/FoodMonitor

 

t20