Allt fler hälsomedvetna svenskar
I Svensk Handels konsumentbarometer Köpsuget svarar närmare hälften att de är mer hälsomedvetna i dag än för ett år sedan. En allt bredare majoritet av oss konsumenter tänker på hälsan när vi handlar och hälsotrenden ökar kraftigt, konstaterar man.
– Våren är här och sommaren närmar sig. Det förstärker en redan stark hälsotrend. Många konsumenter rör sig mer utomhus och hälsa och motion är viktiga inslag i vardagen, säger Magnus Kroon, utvecklingschef på Svensk Handel.
Allt fler konsumenter, 3 av 4, anser sig vara hälsomedvetna när de handlar och 44 procent av respondenterna svarar att de är mer hälsomedvetna än för ett år sedan.
– I april månads konsumentbarometer Köpsuget har Svensk Handel ställt temafrågor om hälsa och fritid. Undersökningen bekräftar att vi har haft en riktig sport- och hälsovåg i Sverige de senaste åren. Motionsloppen blir slutsålda på rekordtid och antalet deltagare är fler än någonsin. Samtidigt ser vi ett stort matintresse bland konsumenterna och vi lägger mer pengar och tid på matlagning. Detta driver intresset både i sporthandeln och i dagligvaruhandeln, som har fått en skjuts i försäljningen, fortsätter Kroon.
Ökad hälsomedvetenhet gör att 2 av 3 konsumenter handlar mer hälsosamma livsmedel och mindre onyttiga varor. En majoritet anger även hälsomedvetenhet som en drivkraft till att köpa mer ekologiska livsmedel. Däremot svarar endast 15 procent att de har bytt till en annan diet på grund av hälsoskäl.
– Det som är nyttigt för konsumenterna är även till nytta för handeln. Det gäller för handlarna att förstå och anpassa sig till kundernas snabbt ökande hälsomedvetenhet, säger Magnus Kroon.
/FoodMonitor

t20