Tysk dioxinskandal
ökar i omfattning
Tyska myndigheter larmar om att upp till 3 000 ton dioxinkontaminerat fodertillskott kan ha sålts, nästan sex gånger mer än tidigare bedömningar. Detta i samband med att fler detaljer avslöjades igår.
 
Den tidigare officiella bedömningen var att 527 ton av fodertillskottet, som tros ha kontaminerats genom tillsats av industriella fetter, har levererats till fågel – och fläskindustrin i Tyskland.

En talesperson för EU-kommisionens hälso – och konsumentfrågor, John Dalli, sa tidigare till BBC att det var ”för tidigt” att överväga ett exportstopp.
 
Cirka 136 00 kontaminerade ägg har exporterats till Nederländerna, och kan ha använts som ingredienser i processade produkter som majonnäs, avslöjades igår enligt FoodNavigator. Däremot försäkrade en talesman för de tyska jordbruksmyndigheterna, Holger Eichele, att ingen export skett till något annat EU-land, enligt samma källa.
 
Det ursprungliga larmet kom förra veckan när spår av dioxin hittades i ägg och kött. Dioxin är en giftig kemikalie som är kopplad till utveckling av cancer hos människor.
 
Enligt uppgift har hittills över 1 100 uppfödare fått stänga ner som ett resultat av krisen.
 
/FoodMonitor

t20