frpackningprofessor andrew mills
Ny plastförpackning säger
till när maten är skämd
Forskare vid Strathclyde University i Glasgow arbetar med att ta fram en plastförpackning som säger till när maten är skämd. Målsättningen är att reducera de 8.3 miljoner tonnen mat som hushållen i Storbritannien slänger i onödan varje år .
 
Kärnan i projektet är en typ av sensor som görs av ”intelligent plast” som ändrar färg när maten blir dålig, har passerat sitt bäst före datum, eller har förvarats vid fel temperatur.
 
Professor Andrew Mills (bilden, foto: Strathclyde University) vid Department of Pure and Applied Chemistry, som leder projektet, hoppas att man med tekniken även ska kunna förebygga matförgiftning. Varje år rapporteras cirka en miljon fall enbart i Storbritannien.
 
”Vi hoppas att den här tekniken kommer att minska risken att folk äter mat som inte längre är lämplig för konsumtion. Vi hoppas också att den kommer att ha en direkt och positiv påverkan på kött- och fiskindustrierna”, säger han.
 
/FoodMonitor
 

t20