acancer
Matprojekt ska öka
aptiten hos cancersjuka
Patienterna på onkologiska kliniken på Norrlands universitetssjukhus har under våren serverats extra goda och näringsrika mellanmål. Syftet har varit att undersöka om tilltalande mellanmål ökar matlusten och aptiten hos cancersjuka.
– Våra patienter har ofta svårt att äta tillräckligt och därför är mellanmålen otroligt viktiga, säger Stina Selberg, dietist på sjukhuset.
I rollen som dietister på Cancercentrum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå möter Karin Byström och Stina Selberg ofta patienter som har svårt att äta tillräckligt.
– När man har cancer kan lusten till mat förändras och för många är det svårt att äta som vanligt, förklarar Karin Byström och Stina Selberg.
Hösten 2012 såddes därför fröet till ett matprojekt på avdelningen. Syftet med projektet var att hitta nya sätt och metoder för att hjälpa patienterna. Under våren har patienterna serverats bland annat hemlagade energidrinkar, marängsviss, ris à la malta och mixad persika toppad med vispad grädde, blåbär och vanilj.
Det tionde mellanmålet under projektet bestod av en persikodryck gjord på mjölk, gräddglass, persikohalvor och hallonsylt. Till den serverades smörgåssnittar med olika pålägg.
– Dryck går oftast enklare att få ned än fast föda, det blir också extra trevligt när den serveras i fina glas, säger Stina Selberg.
– Mellanmålen väcker nyfikenhet hos patienterna, och främst drinkarna har varit väldigt populära, berättar Karin Byström.
Mellanmålssatsningen är en del i ett större matprojekt på Cancercentrum som startade hösten 2012. Som en del i projektet frågade Karin Byström ett hundratal patienter vad de tycker om sjukhusmaten.

/FoodMonitor 

t20