Noll procent hästkött i färdigmaten
Den senaste undersökningen som Livsmedelsverket genomfört i spåren av hästköttskandalen har fokuserat på nötkött i färdigförpackad mat och visar att inget av proverna innehöll hästkött. ”Det är självklart så här analysresultaten ska se ut. Samtidigt fortsätter vi som jobbar med kontrollen nu våra aktiviteter för att hindra bedrägerier med mat, kommenterar Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.
De 134 proverna i Livsmedelsverkets undersökning togs under april-maj 2014 på vanliga och populära matvaror, exempelvis köttbullar och annan färdigmat i butik, barnmat, mat som vi köper i delidisken samt hamburgare från de stora hamburgerkedjorna, berättar Livsmedelverket idag.
– Den som läser ingrediensförteckningen ska få rätt information om maten och vad den innehåller, konstaterar Louise Nyholm.
Provtagningen är en uppföljning av en liknande undersökning i samtliga EU-länder under våren 2013. Då innehöll knappt fem procent av de över 4000 proverna mer än en procent hästkött som inte hade deklarerats i märkningen på förpackningen.
Livsmedelsverket utförde undersökningen tillsammans med den kommunala kontrollen i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Umeå och Örebro. Proverna togs i butiker och restauranggrossister samt hos hamburgerrestauranger. De provtagna livsmedlen valdes utifrån att de skulle representera den vanligaste maten av sitt slag på den svenska marknaden.
/Mats Holmström

t20