bokenRecept och info för mjölk- och glutenintoleranta
”Min förhoppning är att boken ska sprida kunskap om celiaki och skillnaden på laktos-intolerans och mjölkproteinallergi” säger Evelina Svensson, som släppt boken ”Laga för fler utan gluten och mjölk”. Boken som kombinerar mjölk- och glutenfria recept med information om celiaki/glutenallergi, laktosintolerans och mjölkproteinallergi.
Boken är uppbyggd som ett litet uppslagsverk och listar livsmedel man ska undvika. Den ger också tips på hur man ska bete sig i köket när man ska bjuda gluten- och mjölkfritt. Kokboksdelen innehåller enkla recept med inspirerande bilder.
– Idén till den här boken fick jag från ett hemma-hos-program på tv. En kändis visade upp en kokbok som han hade gjort till sina barn med deras favoritrecept. Min tanke var att samla några enkla gluten- och mjölkfria recept och ge bort som present till nära och kära. Jag såg ett behov av boken, då de ofta ansträngt sig för att bjuda gluten- och mjölkfritt, men missat en liten detalj som förstört alltihop, berättar Evelina och fortsätter:
– När jag skulle lägga om min kost tyckte jag att det var svårt att hitta information om vad gluten var, vilka livsmedel som innehöll gluten och vad som räknades som glutenfritt. Den informationen kom också med i boken och projektet växte. Jag insåg att det inte fanns någon liknande bok på marknaden och bestämde mig därför för att ge ut den.
Förhoppningen är att boken ska sprida kunskap om celiaki och skillnaden på laktos-intolerans och mjölkproteinallergi. Att fler ska förstå hur allvarligt det är att få i sig gluten eller mjölk om man är allergisk.
– Det finns massor med livsmedel och rätter som du kan laga och bjuda på. Jag hoppas att den här boken inspirerar till att bjuda gluten- och mjölkfritt samt att den ger idéer till nya rätter med hjälp av de livsmedel som återfinns i boken.
Fakta: Boken finns hos bokhandlare, adlibris.com, bokus.se samt estextochbild.se
/Mats Holmström

t20