marssnickers single
Fett i godis ändrades i smyg
Godisjätten Mars Scandinavia har i smyg minskat andelen mättade fetter i Snickers, Mars, och MilkyWay, med i vissa fall upp till 45 procent, och ersatt med omättade fetter. Anledningen är att bolaget vill förbättra näringsinnehållet. Utvecklingsarbetet har pågått i fem år och hittills kostat uppskattningsvis 100 Mkr. De förändrade godisbitarna finns redan ute i dagligvaruhandeln.
 
Och Svenskarna verkar fortsätta att gilla produkterna. Bolaget har inte hört några protester. Chokladbitarna Snickers och Mars ligger under löpande år för närvarande på en omsättning i butik på cirka 88 Mkr vardera. Det är 18 procent bättre än motsvarande föregående år.
 
För att nå målet med reducerad halt mättat fett i sina produkter har Mars enligt uppgift bland annat gått över till solrosolja. Den oljan innehåller en mindre andel mättat fett än de oljor man tidigare använt.
 
Mars menar att bytet till omättat fett är viktigt och att ”vetenskapliga undersökningar har visat att mättat fett ökar mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom.”
 
Bolaget hänvisar också till Livsmedelsverket som säger att ”om alla svenskar åt 10 gram mindre mättat fett per dag skulle antalet personer som insjuknar i hjärt- och kärlsjukdomar minska med uppskattningsvis en tredjedel”.
 
/FoodMonitor
 

t20