Skandalkött säljs billigt till Sverige
Tyskt kött som inte längre går att exportera utanför EU p.g.a. dioxinskandalen säljs ut billigt som råvara till charkuterier, bland annat på den svenska marknaden. ”Det här slår hårt mot det svenska grisköttet, säger Maria Forshufvud, vd för organisationen Svenskt Kött, som nu uppmanar konsumenterna att kolla ursprunget på charkprodukterna.
 
Den tyska dioxinskandalen får nu en direkt påverkan på Sverige. Svenska grisuppfödare drabbas, och det i en pressad ekonomisk situation med redan låga priser på griskött. Eftersom charkuteriråvaran utgör 75 % av grisen så påverkar det plötsliga utbudet av stora mängder billigt kött den svenska köttbranschen i alla led.

– Svenskt griskött håller hög internationell klass och är säkert och tryggt. Sverige har fungerande kontrollsystem i hela kedjan från foder till färdig produkt. Men när billigt tyskt importkött kommer in på det här sättet så bildas det en prispress som konkurrerar ut svenskt kött, trots dess unika kvalitéer, kommenterar Maria Forshufvud och fortsätter:

– Vår uppmaning till konsumenterna är att alltid fråga efter köttets ursprungsland. Låt innehållet avgöra vad du köper, för det är skillnad på kött och kött. Också när det gäller charkuterier. Som konsumenter ska vi vara noga med att läsa innehållsdeklarationerna och kräva ursprungsmärkning. Inte förrän det tydligt står på förpackningarna kan vi vara säkra på att det är svenskt kött i korven och skinkan.

/FoodMonitor

t20