Nytt larm om energidrycker
Enligt Sveriges Radios ekoredaktion presenteras en ny vetenskaplig studie om energidrycker på en pågående kongress för hjärtspecialister i USA. Studien ska bland annat visa att tusentals småbarn i USA varje år drabbas av allvarliga hjärtproblem och epilepsiliknande anfall efter att ha druckit energidrycker.
Läkarna bakom studien, som pågått i flera år, varnar även tonåringar och vuxna för energidryckernas effekt på hjärtat och centrala nervsystemet. Forskarna har analyserat samtliga larmsamtal som under tre år gått till de amerikanska giftinformationscentralerna, och där energidrycker funnits med i bilden.
Närmare hälften av de drygt 5 000 akutsamtalen visade sig handla om barn under sex års ålder som druckit energi- och sportdrycker med höga koffeinhalter. En tredjedel av barnen hade så allvarliga symptom att det krävdes sjukhusvård, och en del av dem var i i så dåligt skick att de behövde intensivvård.
Enligt studien är typiska tecken på energidrycksförgiftning starkt rubbad hjärtrytm, skakningar, kramper och anfall som liknar epilepsi. Även snabbt rusande puls, skarpa bröstsmärtor och våldsamma kräkningar förekommer. Forskarna påpekar samtidigt att deras resultat säkert inte ger hela bilden av hur vanligt det är med energidrycksförgiftade småbarn, eftersom långt ifrån alla fall når giftinformationscentralerna, berättar Sveriges Radio.
Man anser att rapporten bekräftar det som läkare hävdat i flera år, att koffein- och sockerstinna energidrycker kan vara direkt farliga, framförallt för små barn, men även för tonåringar och vuxna, särskilt om de redan lider av hjärtproblem eller neurologiska störningar.
Fakta: Läkare i USA har sedan flera år krävt att energidrycker ska säljas med samma åldersgränser och varningstexter som alkohol och tobak, och förvaras utom räckhåll för barn av vuxna och föräldrar. De kraven upprepas nu av de medicinska specialisterna bakom studien, som påpekar att en liten burk energidryck kan innehålla upp till fyra gånger mer av det nervstimulerande ämnet koffein än vad en kopp starkt kaffe gör.
/FoodMonitor

t20