ibsMaten som
lugnar magen
Sofia Antonsson, expert på kostbehandling av magsjukdomen IBS, och som utbildat en stor del av Sveriges dietister i ämnet, släpper direkt efter nyår en uppföljare till boken ”Lugn mage med god mat”. Recepten är fortsatt fria från lök, vitlök, gluten och laktos och baseras på kostbehandlingen FODMAP som Sofia hjälpt många IBS-patienter med.
1,5 miljoner svenskar lider av IBS (Irritable bowel syndrome), vilket gör tillståndet till en folksjukdom som bland annat ger smärta, gaser och uppblåsthet.
– Jag har behandlat över 3 000 IBS-patienter med FODMAP. Behandlingen går kort beskrivet ut på att ta bort de kolhydrater som jäser i tarmen. Metoden lindrar symtomen hos 75 procent av de som lider av IBS.Förändringen märks redan efter ett par veckor, berättar Sofia Antonsson.
Sofia har uppmärksammat att många patienter med IBS tycker att det är svårt att hitta recept på god mat som håller magen lugn och som därmed har svårt att variera sin kost och hitta glädje i matlagningen. Det är orsaken till att Sofia förra året tog fram Sveriges första kokbok för personer med IBS med enkla, inspirerande vardagsrecept anpassade till FODMAP.
Uppföljaren innehåller 65 nya välkomponerade frukost-, lunch- och middagsrecept baserade på samma princip. Boken innehåller även fakta om IBS och FODMAP.
Boken ”Mer Lugn mage med god mat” finns att köpa i bokhandeln och nätbokhandeln från 1 januari 2015.
/FoodMonitor

t20