bisfenolfrittKonservburkar
utan bisfenol
Kung Markatta bekräftar att alla bolagets konservburkar i storleken 400 gram vid årsskiftet kommer att ha konverterats över till alternativ som är fria från bisfenol A, BPA. Först ut är krossade tomater, hela skalade tomater samt Körsbärstomater, där leveranser till butik redan har kommit igång under december 2014, meddelar man.
Även bönor på burk, kokosmjölk och kokosgrädde kommer från årsskiftet att levereras i bisfenolfria konservburkar.
Bisfenol A, BPA, är ett ämne som finns i epoxiplasten på insidan av konservburkar för att göra plasten mer formbar och lätthanterlig. Om man inte har den skyddande plastfilmen på insidan så finns det risk för att burkarna skulle kunna rosta och att flera andra skadliga ämnen skulle kunna avges till innehållet.
– Vi har under många år arbetat med att få fram bisfenolfria burkar, men det har fram till nu inte varit möjligt. Även om analyser visat att de burkar vi använt släppt ifrån sig inget eller väldigt låga mängder bisfenol A, under de gränsvärden som är satta, har vi inte varit nöjda med detta, berättar Lennart Olsson, inköpschef på Kung Markatta.
Att bolaget överhuvudtaget använder sig av konservburkar beror främst på att man arbetar med småskaliga, ekologiska leverantörer, som endast kan erbjuda denna typ av förpackning. För en liten leverantör är det en mycket stor investering att ställa om en produktionslinje och byta maskinpark från konservburkar till exempelvis kartong, vilket inte gör det möjligt i dagsläget, menar bolaget.
– Vi vill heller inte tumma på kvaliteten på innehållet. Vi har samarbetat med flera av våra leverantörer under många år och produkterna håller mycket hög kvalitet, vilket naturligtvis är extra viktigt för oss som arbetat med ekologisk mat i över 30 år, säger Lennart Olsson.
/FoodMonitor

t20