grot2Havregryn
utmanar även till jul
En undersökning som Lantmännen låtit genomföra visar att svenskar köper allt mer havregryn under vinterhalvåret och även under juletid. Risgrynsgröten har alltså fått sig en rejäl utmanare under december månad.
Konsumtionen av grötprodukter med havre ökar också under de kalla vintermånaderna och nytt är ökning av portionsförpackad gröt, konstaterar man på Lantmännen.
Över hela året är havregrynsgröt traditionellt den gröt som svenskar äter klart mest av, följd av risgrynsgröt och mannagrynsgröt. De senaste tre årens försäljningsstatistik visar att svenskarna köper mest havregryn från november till april och något mindre under juli och augusti. AXA som är marknadsledande på havregryn ser också en ökning av grötvolymerna under årets kallare månader.
– Vi ser att det är säsong för havregryn nu och att många uppskattar varm havregrynsgröt. Havregryn står sig bra även under julen, som annars främst förknippas med risgrynsgröt. Havregrynsgröt är ett alternativ som både är hälsosamt, mättande och gott. Förutom gröt så använder en del havregrynen till julens köttbullar, säger Marcus Burmester, nordisk marknads- och innovationschef på AXA.
Enligt undersökningen, som genomförts av United Minds, är det flest som äter havregrynsgröt i jämförelse med andra gröttyper. Över 1000 personer i Sverige har tillfrågats och det är 91 procent som äter havregrynsgröt, vilket gör den till klart etta på gröttoppen. Därefter kommer risgrynsgröt med 44 procent och 30 procent äter mannagrynsgröt. Svenskarna äter helst gröt med mjölk, därefter kanel, äppelmos eller sylt.
Omkring 100 000 ton svensk havre används årligen till livsmedel i form av gryn, mjöl, mathavre, dryck och fiberkoncentrat. Användningsområdena för havre är flera men vi svenskar använder havre främst till gröt (62 %).
– Havregryn är passande att äta i vintertid, då spannmålet har många nyttigheter och innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter. Havregrynsgröt som frukost, mellanmål eller kvällsmat kan hjälpa till att orka vintern. Vi ser även att vår portionsförpackade havregrynsgröt blir allt mer populär bland svenskarna, vilket är ett enkelt sätt att äta gröt under vinterutflykten, säger Marcus Burmester.
Fakta: Undersökningen genomfördes i 24-31 oktober 2014 av United Minds bland 1009 personer. Insamlingen av svaren gjordes med digitala enkäter via e-post och i representativa kvoter med avseende på kön och ålder.
/FoodMonitor

t20