hoOlivolja med
extra polyfenoler
För att en olivolja ska få kallas hälsosam kräver EU ett högt innehåll om minst 25 mg polyfenoler per 100 g olja. Di Luca & Di Luca meddelar att man nu lanserar Zeta HälsOliv via hälsokedjan Lifes rikstäckande butiker. En ekologisk olivolja som innehåller extra mycket polyfenoler.
Polyfenoler är de antioxidanter som är anledningen till att olivolja fått ett godkänt hälsopåstående av EFSA, EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet. Det är ett samlingsnamn för potenta antioxidanter som också finns i blåbär och gojibär.
Fernando Di Luca, grundare av Di Luca & Di Luca, och som förde olivoljan till Sverige 1974, har alltid har varit övertygad om olivoljans goda hälsoeffekter.
– Tidigare talade man mest om olivoljans höga innehåll av enkelomättat fett. På senare år har halten polyfenoler i olivolja uppmärksammats i forskningen och lett fram till hälsopåståendet om olivoljan som godkänts av EFSA.
– Polyfenoler är ett slags extra kraftfulla molekyler som har livsviktiga multifunktionella effekter på våra celler. De kan exempelvis inverka positivt på vår bakterieflora, vara starkt antiinflammatoriska, stärka vårt immunförsvar och så vidare, berättar Fernando.
I Zeta HälsOliv har man valt olivsorter med högre halt polyfenoler, eftersom de enligt bolaget även höjer oljans kvalitet och ger en fräschare smak med grön frisk beska, toner av nyklippt gräs samt längre hållbarhet. Zeta HälsOliv innehåller hela 30 mg per 100 g olja, vilket är 20 procent mer än EFSA:s lägsta gräns.
Fakta: Enligt EFSA bidrar olivoljans polyfenoler till att skydda LDL-kolesterol mot oxidativ stress vid ett dagligt intag av 20 g (ca 1,5 msk) olivolja.
/FoodMonitor

t20