Låg kunskap om havre och gluten
Att havre är naturligt fritt från gluten är något som många inte känner till. Det visar en rikstäckande undersökning av Lantmännen, där hälften svarade att de inte vet att ren havre är glutenfri.
Enligt Lantmännen vet 45 procent inte att ren havre är i princip glutenfri och 14 procent svarade att det inte stämmer att ren havre är glutenfri. Det är 18–25-åringarna som har mest fel om havre, 23 procent av dem anser att det inte stämmer att ren havre är glutenfri.
– Vi ser en global hälsotrend att äta glutenfritt. Men för personer som inte är glutenintoleranta eller känsliga mot gluten så finns det ingen forskning som visar att man mår bättre av att äta glutenfritt. Havre i sig har många hälsoegenskaper. Havren är full med viktiga vitaminer, mineraler, och antioxidanter som är nyttiga för kroppen, kommenterar Karin Magnusson, dietist på Lantmännen.
Gluten tillhör gruppen proteiner, men proteinet i havre innehåller inte samma typ av gluten som vete, råg eller korn och passar därför en glutenfri kost. Havre är unikt i sin sammansättning, rik på näring och innehåller den ovanliga lösliga fibern betaglukan som kan bidra till att sänka kolesterolet.
Fakta om undersökningen: Undersökningen genomfördes den 24-31 oktober 2014 av United Minds bland 1009 personer. Insamlingen av svaren gjordes med digitala enkäter via e-post och i representativa kvoter med avseende på kön, ålder och region. Frågan som ställdes var: ”Ren havre är i princip glutenfri: Indikera om du tror att det stämmer eller ej”
/FoodMonitor

t20