Färre vill följa dieter
68 procent av svenskarna vill gå ner i vikt – men en majoritet av dessa är idag negativt inställda till det stora antal dieter som florerar på marknaden. Det visar en ny undersökning som ViktVäktarna låtit SIFO genomföra.
Den stora majoriteten har som mål att gå ner 3-5 kilo men drygt var tionde vill gå ner så mycket som 8-10 kilo, enligt undersökningen.
64 procent av alla som vill gå ner i vikt är dock negativt inställda till alla de dieter som finns att välja bland. En fjärdedel anser att det breda utbudet gör det svårt att veta vilken diet som är hälsosam/bra/seriös och hela 41 procent upplever att det stora antalet dieter leder till jojobantning. Endast nio procent är positiva till att ha så många alternativ att välja mellan.
Det är framförallt kvinnorna som upplever att det omfattande utbudet av dieter leder till jojobantning: 41 procent av kvinnorna mot 29 procent av männen uppger detta.
– Nyckeln till varaktig viktminskning är, paradoxalt nog, att en gång för alla sluta banta. Sluta sätta mål som raseras så fort de uppnåtts. Bestäm dig istället för en ny men permanent livsstil – lär dig vilka proportioner du bör hålla dig till och njut av mat som du tycker om och mår bra av, kommenterar Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.
/FoodMonitor

t20