sofiabokBrödboken för lugnare mage
Dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson släpper nu sin tredje bok enligt FODMAP-modellen; Lugn mage med gott bröd. ”Recepten är glutenfria och även utan potentiella FODMAP-ingredienser som sojamjöl, oligofruktos och honung", berättar hon. Foto: LAVA FÖRLAG
Lugn mage med gott bröd har alltså, likt sina två föregångare, skapats på efterfrågan. Den är skriven för de många människor som älskar ditt bröd, men som av olika skäl vill undvika vetemjöl.
– De flesta som ska äta enligt FODMAP tycker att det är relativt lätt att lära sig att välja nya livsmedel och välja bort de som inte fungerar att äta. Brödet är dock det som är lite krångligt. Det ska vara glutenfritt och även utan potentiella FODMAPs som sojamjöl, oligofruktos och honung. En del med IBS reagerar dessutom på andra tillsatser som karragenan, xantangummi och guarkärnmjöl. Därför har jag gjort en brödbok där alla recept är gjorda med naturligt glutenfria mjölsorter som ris, majs, bovete, havre, hirs, teff och quinoa.
– I min värld behöver det inte vara krångligt att baka glutenfritt. Efter att ha bakat större delen av våren har jag kommit fram till ett antal brödrecept som underlättar vardagen och passar hela familjen. Ljust bröd, mörkt bröd, frallor och limpor. Och riktigt gott är det också, till mångas förvåning! Glutenritt bröd ska ätas på en gång eller frysas in så mitt tips är att baka flera bröd på en gång så att det alltid finns på lager hemma, berättar Sofia, som är förväntansfull inför mottagandet av den nya boken:
– Eftersom det här är den första brödboken anpassad till FODMAP ska det bli spännande att se hur den tas emot, säger hon.
/FoodMonitor

t20