Myter och sanningar
om mat och hälsa
Energidrycker kopplas i marknadsföringen samman med träning men ökar inte prestationen nämnvärt och många läkare och forskare avråder från att använda dem. På samma sätt bör myten om C-vitamintillskot vid förkylning avlivas, anser man på Konsumentföreningen Stockholm (KfS) som kommit med rapporten ”Sant eller falskt om mat och hälsa”.
– Vårt syfte med undersökningen är att ta temperaturen på svenskens kunskaper om kost och hälsa. Vi vill lyfta fram fakta kring uppmärksammade frågor som ibland är omgärdade av missuppfattningar. Det här är vår tredje undersökning på samma tema, berättar Louise Ungerth, chef Konsument & Miljö, KfS, och fortsätter:
– Intresset för kost och hälsa är stort men den information som sprids genom reklam, i sociala medier och i bloggar stämmer inte alltid. Exemplet C-vitamin är en myt som håller i sig, dvs. att det är viktigt att äta tillskott av C-vitamin om man är förkyld, vilket inte minst syns i försäljningen av brustabletter. Nästan hälften av de tillfrågade tror på C-vitamin mot förkylning, men den myten kan vi avliva. För att det ska ha någon effekt måste man dock äta hela 6 gram per dag, vilket knappast är hälsosamt i övrigt.
I fallet energidrycker, som i de flesta fall innehåller socker, taurin, koffein och vatten så piggar koffeinet upp och sockret i drycken ger energi och kan därför öka uthålligheten vid långlopp, men knappast mer än andra läskedrycker, konstaterar man. Många läkare, forskare och professionella inom idrott och träning avråder från energidrycker och andra koffeinrika livsmedel i samband med träning, då koffein bland annat är vattendrivande, kan ge magsmärta och darrningar samt påverka hjärtfrekvensen.

KfS:s rapport visar också att mer än hälften (sex av tio) är omedvetna om att nötter innehåller fler kalorier än smågodis. Sex av tio tror också att alla skulle må bättre om de åt mindre gluten, men det finns det inte några vetenskapliga belägg för.
Det råder också delade meningar om huruvida detox, det vill säga att dricka juicer i syfte att rena kroppen, har någon effekt. Cirka hälften tror på detox, men det egentligen inte några vetenskapliga belägg för effekten, enligt KfS som konstaterar att det sannolikt är nyttigt att dricka grönsaksjuicer men att det inte renar kroppen från gifter.
Undersökningen är genomförd via YouGov Sveriges Internetpanel. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region. Totalt genomfördes 1215 intervjuer, meddelar man.
Ladda ner hela rapporten med fler exempel här

/FoodMonitor

t20