svenskmjlkevawarensjoNya forskningsresultat: Mjölkfett ger lägre risk för stroke och hjärtsjukdomar
Mjölkfett har samband med lägre risk för stroke och hjärtsjukdomar. Det har forskaren Eva Warensjö Lemming (bilden, foto: Svensk Mjölk) vid Uppsala Universitet kommit fram till. Nu tilldelas hon Svensk Mjölks guldmedalj.
”Jag är mycket intresserad av hur bakgrunden till sambanden mellan mjölkfett och olika typer av sjukdomar ser ut och därför har jag ägnat en stor del av min forskning åt just detta”, säger Eva Warensjö Lemming.
 
Eva Warensjö Lemming har bland annat visat att det finns ett samband mellan mjölkfettet och en lägre risk för stroke och hjärtinfarkt.
 
Informationen har tagits från den stora ”Västerbotten”-studien i samarbete med Umeå Universitet.
 
Hon får motta Svensk Mjölks guldmedalj ur Kung Carl XVI Gustaf i samband med Svensk Mjölks Guldmedaljsutdelning vid Svensk Mjölks fullmäktige i maj.
 
 
Svensk Mjölks motivering till priset:
”Eva Warensjö Lemming har genom epidemiologiska och experimentella humanstudier undersökt mjölken och framförallt mjölkfettets inverkan på utveckling av främst hjärt- och kärlsjukdomar. Resultaten från hennes forskning har bidragit med betydande kunskaper som belyser och ger en nyanserad och balanserad bild av mjölken och mjölkfettets hälsoegenskaper.”
 
/FoodMonitor
 
 
FoodMonitor-Fakta (källa: Svensk Mjölk):
Med anledning av Guldmedaljens 50-årsjubileum 2008 instiftade Svensk Mjölk ett forskarpris för främjande av den svenska mjölkens kvalitet.
 
Med priset vill Svensk Mjölk premiera en yngre forskare som genom sin forskning har bidragit till eller sannolikt kommer att bidra till att säkra och/eller förbättra kvaliteten i svensk mjölk.
 
Priset består av ett ekonomiskt bidrag på 25 000 kr till ett deltagande vid ett internationellt symposium inom området.


Läs mer på: www.svenskmjolk.se/guldmedaljen
 

t20