ka35
WHO: Inga avgörande bevis för att kaffe orsakar cancer
– men det gör troligtvis mycket varma drycker
World Health Organisation, WHO, meddelar att en arbetsgrupp bestående av 23 forskare har utvärderat risken för att kaffe och mycket varma drycker ger upphov till cancer. Resultaten har publicerats idag i den välrenommerade tidskriften The Lancet Oncology. En av slutsatserna är att det inte finns några avgörande bevis för att kaffe orsakar cancer. Men samtidigt kom man fram till att mycket varma drycker utgör en risk.
”Dessa resultat tyder på konsumtion av mycket varma drycker är en trolig orsak till cancer i matstrupen och att det är temperaturen, snarare än dryckernas själva, som är ansvarig”, säger Christopher Wild på International Agency for Research on Cancer, IARC, som kallat samman arbetsgruppen, enligt ett pressmeddelande.
WHO är noga med att poängtera att resultaten gällande varma drycker baserats på begränsade bevis från epidemiologiska studier.
Studier som gjorts i Kina, Iran, Turkiet, och Sydamerika, har enligt WHO visat på ett samband mellan cancer i matstrupen och den temperatur som en dryck konsumerats vid.
/FoodMonitor
Läs pressmeddelandet här: http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2016/pdfs/pr244_E.pdf
Bilden: Framtiden för kaffet? Kaffebolaget Löfbergs Lilas kallbryggda kaffe som serveras kallt.

t20