alfalfaimg_2353
Forskare larmar: GMO-alfalfa orsakar missfall hos boskap
Kemikaliejätten Monsanto fick nyligen tillstånd av det amerikanska jordbruksdepartementet att släppa ut en genmodifierad alfalfa på marknaden. Nu kommer rapporter om att forskare hittat en helt okänd organism i GMO-alfalfa:n som orsakar missfall hos boskap.
 
”Närvaron av den här organismen i boskapsdjur har orsakat missfall och infertilitet. Preliminära resultat visar att missfallen går att reproducera även i kliniska tester i laboratorier”, säger Don M. Huber, professor, Purdue Universitet, i ett öppet brev till den amerikanske jordbruksministern Tom Vilsack.
 
GMO-alfalfa:n som forskarna larmar om går under beteckningen Roundup Ready Alfalfa. Den godkändes av de amerikanska myndigheterna i januari. Tillverkare är kemikaliejätten Monsanto.
 
Enligt det amerikanska jordbruksdepartementet har GMO-alfalfa:n ingen skadlig effekt på människors hälsa eller utgör något arbetsmiljöproblem. Men det uttalandet kom innan det var känt att GMO-alfalfa:n innehöll en skadlig organism.
  
Forskarna hittade den nya helt oväntade organismen när man undersökte GMO-alfalfa:n i ett elektronmikroskop med 36 000 gångers förstoring. Organismen har ungefär samma storlek som ett virus.
 
Enligt forskarna kan den nya organismen orsaka sjukdomar både i växter och i djur, vilket är en mycket ovanlig egenskap.
 
”Det här måste undersökas vidare omedelbart för att undvika en total kollaps av vårt jordbruk”, säger Don M. Huber.
 
Källa: The Huffington Post.
 
/HÅKAN FRISELL   

t20