potatisakademienStora Potatispriset går till forskare vid Nordgen
Potatisakademien har beslutat att tilldela det stora Potatispriset 2011 till fil dr och forskare Kerstin Olsson (bilden, foto: Potatisakademien) för sitt mångåriga arbete som forskare och föreläsare om potatis, samt för sitt engagemang att sprida dessa kunskaper för såväl vetenskap som allmänhet. Det skriver Potatisakademien i ett pressmeddelande.
 
Kerstin Olsson är fil dr i Kulturväxternas genetik och förädling och är idag verksam vid Nordgen (före detta Nordiska Genbanken) som är en institution under Nordiska Ministerrådet.
 
Kerstin har skrivit eller varit en del av hundratalet publikationer varav 70 procent har handlat om potatis. Hon har en lång karriär inom forskning och är en ledande auktoritet när det gäller växtförädling av nya potatissorter med bättre resistens mot bladmögel.
 
Den 29 mars, på Jonas-dagen, är det dags för Potatisakademien att för tredje gången dela ut det Stora Potatispriset i samband med akademiens årsmöte. 
 
Priset består av diplom, en kopparpotatis med plakett, formgiven och tillverkad av Alingsås-smeden Peter Petersson, och en presentcheck på 5 000 kronor. Det högtidliga utdelandet kommer att äga rum på Alströmerska Magasinet i Alingsås.
 
/Potatisakademien
 
/FoodMonitor   

t20