barnmassanimg_4363
Livsmedelsverkets omoderna råd lägger grunden till barnfetma
”Livsmedelsverket säger fortfarande 2011 att barn oavsett ålder och kroppsvikt ska dricka lättmjölk. Så fort man slutar amma så ska barnet få lättmjölk. Det blir inte dummare än så här”, säger läkaren Andreas Eenfeldt, också känd som Kostdoktorn på internet.
 
Mänsklig bröstmjölk innehåller 4.5 procent fett, varav en stor andel är mättat fett.
 
”Varför måste barn dricka lättmjölk när de har slutat amma. Är det så att någonting har ändrats precis den dagen? Eller är det så att ammande mammor förgiftar sina barn med sin feta mjölk?”
 
”Nej det tror jag ingen kan tänka sig. Utan det här bara visar hur knäppt det har blivit.”
 
Andreas Eenfeldt höll flera föreläsningar på Barnmässan som gick av stapeln i Karlstad i helgen.
 
Enligt Andreas Eenfeldt äter Svenskarna och stora delar av västvärlden fel. Konsekvensen är den fetmaepidemi som nu breder ut sig.
 
En bidragande orsak i Sverige är att Svenskarna sedan många år tillbaka fått rådet av Livsmedelsverket att minska intaget mättat fett. Men allt fler ifrågasätter värdet i myndighetens råd.
 
”Jag tror att det är en stor förändring på gång. En matrevolution i Sverige där allt fler ifrågasätter det gamla som inte fungerar, att man ska vara rädd för fett.”
 
”Och tittar man på de studier där man gett råd till folk att äta mindre mättat fett så har de inte blivit friskare. Så det funkar inte.”
 
”Det finns inget samband mellan mättat fett och hjärtsjukdom.”
 

barnmassanimg_4351

 
Framför allt barnen drabbas av de otidsenliga råden menar Andreas Eenfeldt.
 
”Barn idag i Sverige får de gamla omoderna råden som inte har något stöd i forskningen. De får inte äta normalfet mat i skolan utan de ska ha lättprodukter. Lättmargarin istället för bregott och smör. De får lättmjölk istället för mjölk.”
 
”Vad händer med små barn som bara får lättmjölk till frukost? De måste äta mer av annat som till exempel frukostflingor som är godis. Det gör bara saken värre.”
 
”Jag tycker inte att vi ska låta barnen drabbas av gårdagens rädsla för naturligt fett och naturligt kolesterol. Jag tror inte att barn behöver lightprodukter med extra tillsatt socker och andra tillsatser i. Jag tror inte heller att barn behöver hetsas till att äta mindre och springa mer. De kan få äta sig mätta på riktig, god mat, som ger hälsa och bra vikt”, säger Andreas Eenfeldt.
 
HÅKAN FRISELL
 
Läs mer: www.kostdoktorn.se
 

t20