D-vitamin mjölk
från Skåne lanseras i Danmark
Skånemejerier har fått klartecken för lansering av Minimjölk berikad med D-vitamin på den danska marknaden. I Danmark finns ingen tradition av att vitaminberika mjölken, men forskning visar att många danskar behöver extra tillskott av just D-vitamin, menar bolaget i ett pressmeddelande.
 
– Vi har fått ansöka om tillstånd hos Födevarestyrelsen, som är Danmarks motsvarighet till svenska Livsmedelsverket, för att få D-vitaminberika minimjölken för den danska marknaden. Nivån kommer att vara den dubbla jämfört med vad vi har i Sverige. Enligt EU-regler ska berikningen nämligen ge 15 procent av rekommenderat dagligt intag per 100 g mjölk. I Sverige har vi ett undantag för lägre nivåer sedan gammalt, berättar Lena Nyberg, Skånemejeriers forskningschef.
 
Den danska överläkaren Henrik Hey, på sjukhuset i Vejle på Jylland, tycker att den nya D-vitamin- mjölken är ett steg i rätt riktning.
 
– Nyligen gjorda undersökningar visar att danskarna får i sig för lite D-vitamin genom kosten och tidigare undersökningar visar att även 25 procent av skolbarnen får för lite D-vitamin via maten, säger överläkaren Henrik Hey.
Det här är första gången som en mjölkprodukt med Skånemejeriers varumärke tar plats i de danska butikernas mejeridiskar, meddelar man vidare.
 
– Vi säljer sedan tidigare mjölk i Danmark, men inte under vårt eget varumärke, så det  är naturligtvis av strategisk betydelse för oss, konstaterar Skånemejeriers VD Björn Sederblad.
 
D-vitamin har flera viktiga funktioner för kroppen, bland annat stärker den skelettet, tänderna, muskelfunktionerna och immunförsvaret.
 
/FoodMonitor
 

t20