Lågpris = fler tillsatser?
Ica och Coop är de dagligvaruaktörer som svenska konsumenter tror är bäst på att erbjuda livsmedel utan tillsatser. Fyra av tio förknippar maten hos Lidl med tillsatser, tre av tio har samma syn på Netto. Samtidigt har acceptansen för tillsatser ökat. Detta enligt undersökningsföretagets Yougovs undersökning om de nordiska konsumenternas syn på hälsa och livsmedel.
 
– Det är färre konsumenter som handlar hos Netto och Lidl än de stora svenska kedjorna så kunskapen och erfarenheten är förstås lägre av vad som faktiskt erbjuds i butiken. Samtidigt kan attityderna att dessa kedjor är sämre än de svenska på att erbjuda tillsatsfri mat, vara en viktig del av förklaringen till att man inte väljer att handla hos dessa båda kedjor, säger Johan Rosenqvist, research team manager vid Yougov i en kommentar.

Av de nordiska länderna är svenskarna mest oroliga över tillsatser i maten, framförallt kvinnor. 71 procent var positiva till livsmedel märkta ”utan tillsatser” i årets undersökning, mot 77 procent förra året.
 
Fler än tidigare tycker att tillsatserna i maten kan ha en funktion. 30 procent av konsumenterna uppger dock att de undviker e-nummer, vilket är en ökning från året innan då siffran låg på 27 procent.
 
Källa: Dagens Handel
 
/FoodMonitor

t20