Ny forskning:
Kalorifritt skapar
inte överätning
Människor kompenserar inte med mer kalorier efter att ha intagit livsmedel eller drycker med sötningsmedel helt utan kalorier. Detta enligt en ny studie, publicerad i tidningen Appetite.
 
Enligt tidigare forskning kan intag av livsmedel med lågt eller obefintligt innehåll av kalorier lura hjärnan på kalorier som inte finns och därmed skapa hungerkänslor och överätning. Nya studier visar dock att så inte behöver vara fallet.
 
Forskarna i studien undersökte effekten av bl.a. kombinationer av stevia, aspartam och sukros och hur dessa påverkar mättnadskänslan och blodsockernivån hos såväl normal –som överviktiga individer. Forskarna gav försökspersonerna en blandning av olika sötningsmedel, där stevia och aspartam utgjorde ett alternativ av mellanmål 20 minuter före måltid innehållande 290 kalorier. Detta medans motsvarande mellanmål bestående av sukros innehöll 493 kalorier.
 
Under måltiden uppmanades deltagarna att äta precis hur mycket de ville.
 
Forskarna skrev: ”Deltagarna kompenserade inte genom att äta mer, varken vid lunch eller middag och hade likartad känsla av mättnad när de konsumerat lågkalorialternativet innehållande stevia eller aspartam, jämfört med motsvarande produkter, innehållande sukros.
 
Källa: Food Navigator

 

t20