eva_bengtsson_3_new_mediumNy forskning: Samband mellan glutenintolerans och MS
På senare tid har man kunnat påvisa samband mellan glutenintolerans (celiaki) och astma, samt mellan celiaki och cancer. Nu visar en ny spansk studie ett samband mellan MS och celiaki. Ett samband som i sin tur ifrågasätts av svenska forskare. ”Vi måste ta glutenintolerans på allvar”; säger Eva Bengtsson (foto), generalsekreterare på Svenska Celiakiförbundet.
 
Forskningen är gjord av spanska forskare vid Gastroenterology Service, Hospital Universitario Central de Asturias i Oviedo, enigt ett pressmeddelande från Svenska Celiakiförbundet. Studien som lett fram till dessa resultat visar att celiaki är cirka tio gånger vanligare hos patienter med MS.
 
Mellan 1-2 procent av befolkningen har glutenintolerans vilket i sin tur innebär att upp till 20 procent av MS-patienter kan ha problem med gluten, enligt samma källa.
 
I studien testades antikroppar mot gluten och hos var tionde fick man napp. Alla åtta med glutenintolerans var kvinnor och dessutom yngre då de fick diagnos.
Resultaten ifrågasätts enligt Celiakiförbundet av svenska forskare. Dr Jonas Ludvigsson, vid Örebro universitetssjukhus och Karolinska Institutet har tillsammans med Tomas Olsson, Professor i neurologi, Anders Ekbom och Scott Montgomery, båda professorer i epidemiologi också forskat på detta samband.
 
– I ett svenskt datamaterial som omfattade 14 000 patienter med celiaki fann vi inget samband mellan celiaki och MS, säger Dr Jonas Ludvigsson. Studien publicerades i tidskriften Alimentary and Pharmacology Therapeutics (APT) 2007, säger Dr Jonas Ludvigsson.
 
Eva Bengtsson, generalsekreterare på Svenska Celiakiförbundet anser alla studier som görs om celiaki är viktiga. Hon passar även på att nämna att förbundet har en fond som just stödjer detta arbete. 
 
– Vi måste ta glutenintolerans på allvar, det är en sjukdom. De som inte har fått en diagnos måste få det, i dag är mörkertalet alldeles för stort. Alla med celiaki ska ha samma livskvalitet som friska, säger hon. 
 
/FoodMonitor 

t20