Forskare varnar om
avföring i importerad mat
Den allt större importen av livsmedel från utvecklingsländer har bokstavligt talat en baksida. Konsumenterna i västvärlden får i sig mer avföring – mänsklig såväl som från djur. Forskaren Michael Doyle vid University of Georgia höjer ett varningens finger.
 
”Sanningen är att vi kommer att fortsätta att fortsätta öka importen av mat eftersom arbetskostnaden i utvecklingsländerna är mycket lägre än de är här. Vi kommer därför att se allt mer mat från länder som har en lägre standard i sin matproduktion”, säger han.
 
 
 
I riskzonen är bland annat fisk och skaldjur. I Thailand hålls kycklingar i bur, ibland så många som 20 000, ofta direkt ovanför odlingar av räkor och fisk. Avföringen från kycklingarna föder fisken och räkorna.
 
I Kina använder många producenter regelbundet obehandlad avföring, även från människa, som fiskföda.
 
Michael Doyle tycker att ansvaret faller tungt på livsmedelsbolagen som importerar från utvecklingsländerna.
 
”Det åligger livsmedelsbolagen att se till att de varor som importeras är tillverkade under goda sanitära förhållanden”, säger han.
 
/FoodMonitor
 

t20