a08-01-11_pinklax_02Husmanskost populärast
Lantmännen har låtit genomföra en undersökning om nordisk kost. Den visar att över hälften av svenskarna föredrar svensk husmanskost. 25 procent föredrar medelhavsmat och på tredje plats hamnar asiatisk mat. Den råvara som mest förknippas med nordisk kost är potatis, följt av kött och fisk.
 
Medelhavsmat upplevs dock som nyttigast av de föreslagna dieterna. Svensk husmanskost är mycket mer populärt hos män än hos kvinnor, och män anser också att husmanskosten är mest nyttigt. Kvinnor föredrar medelhavsmat och anser också att den är nyttigast, rapporterar Lantmännen.
 
På frågan om vilken/vilka råvaror som förknippas mest med nordiska råvaror kommer potatis högst, tätt efter kommer köttråvaror som ren, älg och nöt och även fisk som lax, röding och sill. Andra råvaror som svenskarna förknippar med nordiska råvaror är rotfrukter, mejeriprodukter, vete, bär, matbröd, bönor och knäckebröd.
 
– Nordisk mat är hett just nu och allt fler har upptäckt vilka fantastiska råvaror vi har på hemmaplan. Vi ser att ett fåtal typiska råvaror förknippas med nordisk mat som exempelvis potatis och kött, och vi hoppas nu att den nya kosten bidrar att fler upptäcker det breda utbudet som ändå finns i Sverige och Norden, kommenterar Jenny Svederman, presschef Lantmännen.
 
Fakta: Undersökningen genomfördes av snabbasvar.se (Cint), på uppdrag av Lantmännen, genom en webbaserad omnibus under maj månad 2011. Frågorna ställdes till 1000 svenskar runtom i Sverige och syftar till att kartlägga svenskarnas preferenser kring olika koster och specifikt nordisk mat och nordiska råvaror och smaker.
 
/FoodMonitor

t20