Läsk dövar smaklökarna
Det räcker med att dricka läsk två gånger om dagen under en månads tid för att drastiskt döva smaklökarna. Följden blir en ond cirkel med ökat sug efter ännu mer sockerrik mat. Det har Engelska forskare kommit fram till.
 
“Upptäckten att två läkedrycker om dagen under en kort tid dramatiskt kan förändra smakupplevelsen var en verklig överraskning”, säger Lucy Donaldson, forskare vid University of Bristol, till The Guardian.
 
I forskarnas studie deltog magra och överviktiga personer som fick beskriva sin upplevelse av söta och salta smaker. De överviktiga deltagarna tenderade att beskriva identiska drycker som mindre söta än vad de magra deltagarna gjorde.
 
Forskarna studerade också magra personer som normal sett inte drack drycker med socker i. Efter det att dessa personer fått dricka två läskedrycker om dagen i en månad genomfördes nya tester. Resultaten visade att deras smaklökar hade dövats. Försökspersonerna upplevde också att tillfredställelsen av sockerbegäret i att dricka de två läskedryckerna minskade över tiden.
 
”Det här har stor betydelse för folkhälsan. Vår forskning visar hur lite söta livsmedel som behövs för att ändra smakupplevelsen, och hur kraftfulla dessa produkter är”, säger forskaren Hans-Peter Kubis vid University of Bangor, till The Guardian.
 
”Vi är på väg mot en hälsokatastrof med allt fler fall av fetma och typ 2 diabetes. Forskningsresultaten visar tydligt hur den nuvarande situationen har skapat en cykel av konsumtion av söta drycker och söt mat. När tillfredställelsen minskar så ökar konsumtionen av söta matvaror.”
 
Källa: The Guardian.
 
/FoodMonitor
 

t20