Så gör du det perfekta teet
Te ska bryggas i två minuter, och konsumeras 6 minuter därefter då teet har en temperatur på 60 grader Celsius. Den optimala mängden mjölk i teet är 10 milliliter. Det har forskare i Storbritannien kommit fram till.
”När man njuter en kopp te behöver vår pallett en balans mellan bitterhet och sötma. Våra resultat visar att 10 milliliter är den perfekta mängden mjölk på grund av dess förmåga att balansera de naturliga smakerna”, säger Ian Brown, forskare vid University of Northumbria.
 
Forskarna tillbringade 180 timmar i sitt laboratorium, och använde sig av en panel som testade 285 koppar te, för att nå fram till sina slutsatser.
 
Så gör du det perfekta teet enligt forskarna:
 
1. Tillsätt 200 milliliter kokande vatten till en mugg med en tepåse i.
2. Låt tepåsen ligga i vattnet i två minuter.
3. Ta bort tepåsen.
4. Tillsätt 10 milliliter mjölk.
5. Vänta 6 minuter för teet att nå en temperatur av 60 grader Celsius.
 
”Väntar man sex minuter sjunker temperaturen i teet till 60 grader Celsius och man undviker risken att skållas, samtidigt som det tillåter att man till fullo njuter av smaker och aromer i tekoppen.”
 
Väntar man längre än 17 minuter har temperaturen sjunkit under 45 grader Celsius och då är inte teet längre njutbart på samma sätt, anser forskarna.
  
/FoodMonitor
 

t20