asnaps”Svenskar vet
för lite om snaps”
En färsk undersökning visar att svenskar har mycket större kunskap kring kombination av vin och mat än snaps och mat, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att Sverige aldrig har varit ett vinproducerande land. Jonas Oland (foto), kryddmästare på Altia, vill ändra på detta. ”Snaps är en fantastisk smakförhöjare till mat”, säger han.
 
Undersökningen, initierad av Altia, visar att svenskarna har mycket kvar att lära om vår nationaldryck och hur den kan kombineras med mat. Något som Kryddmästare Jonas Odland vill gå i bräschen för.
 
Undersökningen visar att 28 procent tror sig ha hög kunskap kring kombination av mat och vin medan endast 13 procent har motsvarande kunskap kring kombinationer av mat och snaps.
 
”Snaps är en fantastisk smakförhöjare till mat, smakupplevelsen vid en bra kombination är häpnadsväckande. En tumregel är att välja kryddstarka snapsar till smakstark mat och lättkryddade till milda smaker”, säger Jonas Odland och fortsätter:
 
”En annan är att utgå från kryddorna i snapsen. Finns de i maten eller skulle passa att krydda maten med så kommer snapsen att passa bra till den rätten. En spännande möjlighet är att själv krydda sin snaps med färska råvaror, då blir smakkombinationerna närmast oändliga”.
 
Kyla inte bort smaken
 
Samma undersökning visar att sju av tio svenskar dricker sin snaps iskall och endast en av tio föredrar att servera snapsen rumstempererad, något som förvånar Jonas Odland.
 
”Att iskyla snapsen är en kvarleva från 1800-talet när brännvinet smakade finkel. En iskall snaps smakade då bättre eftersom den kändes mindre oren. Idag när snapsen är ren och finkelfri så behövs inte iskylningen, den gör bara skada genom att dölja smaken av kryddningen. Jag dricker gärna min snaps rumstempererad eller kylskåpssval men aldrig från frysen. Rumstempererad snaps ger mest smak men en sval snaps passar utmärkt till kalla friska rätter som fisk och skaldjur”, säger han.
 
/FoodMonitor

t20