Ny forskning:
monotoni i kosten
ger lägre kaloriintag 
Äter du samma sak varje dag? Då är det sannolikt att ditt kaloriintag minskar över tiden. För stor variation i kosten däremot ökar risken för fetma. Den slutsatsen drar amerikanska forskare i en ny studie.
 
”Det är uppenbart att offentliga tjänstemän och de som planerar skolluncher bör notera att mångfald i menyn inte nödvändigtvis är en dygd. I själva verket kan den främja överkonsumtion och ett ökat body mass index”, säger forskarna Nicole Avena och Mark Gold, vid State University of New York at Buffalo.
 
32 kvinnor deltog i studien. De fick en datoruppgift att utföra. Varje gång uppgiften var klar blev de belönade med en portion “macaroni and cheese”. Alla kvinnorna fullgjorde fem sådana sessioner. Hälften deltog i en session varje dag fem dagar i sträck. Den andra hälften deltog istället i en session per vecka i fem veckor.
 
Resultaten visade att kvinnorna som åt ”macaroni and cheese” varje dag i en vecka förbrukade 100 kalorier mindre varje dag än normalt. I den andra gruppen fick kvinnorna däremot i sig 30 extra kalorier per dag.
 
Studien ”ger en viktig pusselbit till fetma-pusslet genom att föreslå att monotoni i måltiderna kan leda till en lägre konsumtion av kalorier”, säger Shelley McGuire, docent i näringslära vid Washington State University i en kommentar till forskarnas resultat.
 
”Tricket blir att balansera detta koncept med vikten av variation för att uppnå en god näringsbalans.”
 
Forskarnas studie kommer att publiceras i augustinumret av The American Journal of Clinical Nutrition.
 
/FoodMonitor
 
Läs mer här (extern lank): http://news.medinfo.ufl.edu/articles/miscellaneous/abundant-food-choices-may-overwhelm-brain-reinforce-overeating-uf-researchers-say/
 

t20