Mättat fett tröstar i magen
Varför äter vi fet glass och choklad när vi känner oss nere? Enligt en ny forskarstudie kan en stor del av förklaringen vara en urgammal överlevnadsinstinkt.
 
”Evolutionen har gjort varje aspekt av vårt ätande så givande som möjligt. Men i dessa dagar kanske det inte är så bra längre”, säger Lukas Van Oudenhove vid University of Leuven, Belgien, till CNN.
 
I en studie som Lukas Van Oudenhove och hans kollegor nyligen genomfört så matade man ett antal personer med mat genom en tub rakt ner i magen.

 

 

Resultaten visar att mättat fett lugnade känslorna hos försökspersonerna trots att de inte fick känna smaken. För att simulera negativa känslor spelade forskarna ”ledsam musik” och visade bilder på ansikten med ledsna uttryck – en väl beprövad teknik enligt tidigare studier. En annan grupp av försökspersoner som i stället för mättat fett fick saltlösning kände inte alls samma tröst, rapporterar forskarna.
 
En av forskarnas slutsatser är att vi nu även kan skylla på magen, inte bara hjärnan, när vi förklarar varför vi äter så mycket fet tröstmat.
 
Forskarnas studie kommer att publiceras i augustinumret av Journal of Clinical Investigation.
 
/FoodMonitor
 
Läs mer här (extern länk, CNN)!
 

t20