Mat som håller sig i tre år
Ett nytt konserveringsmedel som kallas för bisin kan komma att drastiskt öka hållbarheten hos mat. Enligt forskare kan mjölk, korvar, och smörgåsar få en hållbarhet på upp till tre år.
 
”Medlet ser ut att vara mycket bättre än någonting som använts tidigare. Det påverkar inte heller näringsinnehållet. Vi tillsätter inte en kemikalie. Vi sätter till en naturlig ingrediens”, säger forskaren Dan Sullivan, professor vid Minnesota University, till tidningen The Telegraph.
 
Dan Sullivan och hans kollegor har upptäckt att bisin, som är en peptid, produceras av den harmlösa bakterien Bifodobacterium longum som normalt finns i människans mage.
 
Bifodobacterium longum är den första bakterien som identifierats som attackerar sjukdomsalstrande batreier som E.coli, salmonella, och listeria.
 
”Den skyddar mat från en bred variation av bakterier som kan orsaka sjukdomar”, säger Dan Sullivan.
   
Bisin är nära besläktat med nisin som idag används i tillverkningen av processat kött och ost. Därför betraktas bisin av flera bedömare som säkert. Bisin kan enkelt hanteras av mag-tarmsystemet, är inte toxiskt, och svår för bakterier att utveckla motståndskraft mot
 
Bisin kan enligt forskarna användas för att hindra skadliga bakterier från att växa till ibland annat kött, ost, mjölkprodukter, burkmat, fisk, och fermenterade drycker.
 
Bisin kan emellertid inte hindra grönsaker och frukt från att ruttna. Sådana livsmedel förstörs på ett helt annat sätt i naturen.
 
/FoodMonitor
 

t20