Vitt fruktkött och vita grönsaker
tros minska risken för stroke
Risken för stroke verkar drastiskt minska efter konsumtion av det vita fruktkött som finns i bland annat äpple och päron, eller vita grönsaker. Anledningen är att vitt fruktkött och vita grönsaker innehåller flavonoiden quercitin som reducerar inflammationer i kroppen som kopplas till en ökad risk för stroke. Det har holländska forskare kommit fram till.
 
”Varje 25 gram per dag ökning av konsumtionen av vitt fruktkött och vita grönsaker kopplas till en 9 procent lägre risk för stroke”; skriver forskarna i en artikel som publicerades denna vecka i den välrenommerade tidskriften Stroke.
 
Forskarna har kommit fram till resultaten genom att studera konsumtionen av frukt och grönsaker hos 20 069 personer i Holland, i åldrarna 20 till 65, under 10 års tid.
 
Forskarna fann inga samband mellan grönsaker och frukt som var gröna, röda, orange, gula, eller purpurfärgade, med risken att drabbas av stroke. Men just vitt fruktkött och vita grönsaker anser man gav resultat. Vitt fruktkött finns förutom i äpple och päron även till exempel i bananer. Till de vita grönsakerna räknar forskarna bland annat svamp, lök, gurka och blomkål.
 
Men det finns en brasklapp. En anledning till den minskade risken för stroke kan vara att de personer som äter mest vitt fruktkött och vita grönsaker helt enkelt lever ett hälsosammare liv.
   
Läs mer här om sex sätt att minska risken för stroke (extern länk, Huffington Post)!
 
Läs forskarnas artikel i tidskriften Stroke här (extern länk, American Stroke Association)!
 
/Foodmonitor
 

t20