Bybor slår ihjäl
aggressiva hundnappare
Som FoodMonitor berättat om tidigare så bedrivs det en stor illegal handel med hundar i Vietnam, Sydkorea, och Kina. Hundarna anses av många vara en delikatess. Men nu verkar de kriminella gått för långt i Vietnam. Bybor vars hundar blir bortrövade har fått nog och tar till vapen.
 
Flera fall av har rapporterats då upprörda bybor klubbat ihjäl hundnapparna.
 
Även de kriminella har blivit mer aggressiva. Numer stjäl de hundarna även dagtid. De har också tagit till bland annat tegelstenar och pilbågar för att försvara sig, och därigenom enligt uppgift orsakat minst ett dödsfall.
 
”Tjuvarna blir allt mer aggressiva. De stjäl bybornas hundar i fullt dagsljus”, säger Tran The Thieu, polischef i byn Hung Dong village i centrala Nghe An-provinsen, enligt Huffington Post.
 
Hundkött serveras ofta som festmat i Vietnam. Speciellt i de norra delarna. Vidskeplighet är också en förklaring till den stora konsumtionen av hund. Genom att äta hund i slutet av varje måncykel hoppas många att kunna rensa bort otur ur kroppen.
 
Hundkött säljs på marknader i Hanoi för cirka 6 dollar per kilo.
 
Men trots att den illegala handeln med hundkött blir allt värre är straffen låga.
 
En person som gjort sig skydig till hundnapping behöver bara betala böter på mellan 50 och 100 dollar. Därför bryr sig de flesta drabbade inte om att anmäla brotten.
 
”Invånarna säger att polisen bara delar ut böter och sedan låter dem gå. Och det stämmer”, säger Lt. Col. Ho Ba Vo, utredningschef i Nghe An, till tidningen Thanh Nien.
 
/FoodMonitor
 
Läs mer: Hundkött-festival stoppas
 

t20