Pressmeddelande:
Ny svensk matinnovation i butik
Sedan några veckor finns färdig smet för att göra våfflor och amerikanska pannkakor att köpa i de flesta matbutiker. En vardaglighet kan det tyckas som, men flera års forskning ligger bakom.
 
– Några liknande produkter på marknaden finns inte.  Noggrant utvalda mjölsorter jämte en unik blandningsteknik har gjort det möjligt att hålla smeten flytande hela vägen från fabrik till konsument, säger Olof Böök, forsknings- och utvecklingsansvarig vid United Pancakes som säljer produkterna under varumärket Pancake & friends.
 
Sedan tidigare säljer bolaget en pannkaksmet gjord på havremjölk istället för vanlig mjölk och vetemjöl. Den vänder sig främst till personer som är överkänsliga för gluten och laktos och marknadsfördes tidigare av Oatly. 
 
– Vi insåg ganska snart att pannkakssmet i påse är en bekvämlighetsprodukt som det går att göra fler varianter av, säger Per Ekros, marknadsansvarig vid United Pancakes.
 
Både den tidigare och de nya smeterna innehåller bikarbonat som inte utvecklas förrän i stekpannan.  I och med de två nya produktlanseringarna hoppas företag nå bredare målgrupper.
 
– Målgruppen är aktiva familjer som behöver ett snabbt och bra mellanmål. Eller folk som vill testa amerikanska pannkakor till frukosten. Våra undersökningar visar att folk vill uppleva en viss matlagningsglädje och gillar smaken av nygräddade pannkakor, säger Per Ekros, marknadsansvarig.

Planer finns också på att sälja pannkakorna till storhushåll. Lisberg har testat våfflorna och pannkakorna och gjort tummen upp för båda, särskilt de amerikanska pannkakorna.
 
I början av nästa år planerar företaget att lansera sortimentet på den norska marknaden.

Huvudägare för United Pancakes är Aventure AB, ett utvecklingsbolag inom livsmedel och nutrition med starka kopplingar med Lunds Tekniska Högskola och Kemicentrum. Huvudägare och VD i Aventure är Rickard Öste, professor i Livsmedelskemi och serieentreprenör, som bland annat även grundat Oatly AB.
Smeterna tillverkas och produceras av Trensums Food i Tingsryd.

Så gör man: Innan man tillagar produkterna bör man skaka och knåda påsen så att innehållet blir jämnt fördelat. Därefter hälls smeten direkt i stekpannan eller våffeljärnet. Kvarvarande smet kan förvaras ytterligare en tid i kylskåp.
 
Källa: United Pancakes

 

/FoodMonitor

t20