maritharattVad innehåller maten och drycken?
”Vi vill ha rätt att veta allt som finns i det vi äter och dricker och det behövs ett regelverk för att det ska fungera”, säger Maritha Sedvallson (foto), ordförande i Astma- och Allergiförbundet, angående TV4:s avslöjande om dolda tillsatser och bekämpningsmedel i vin i programet Kalla Fakta, samt kommande regleringar om restaurangernas rapporteringsplikt gällande allergener.

Lena Tham165x235”Fler måste köpa certifierad palmolja”
Användningen av ansvarsfullt producerad palmolja, certifierad enligt Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), har granskats av WWF. 130 företag i Europa, Australien, Asien och USA ingick i granskningen. Sverige får godkänt enligt organisationen. ”Företagen gör mer än tidigare, men inte tillräckligt”, konstaterar Lena Tham (foto), ansvarig för palmoljefrågor WWF.

Offentliga kök har kartlagts
Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp Stärkt konkurrenskraft i de gröna näringarna har låtit ta fram en rapport som kartlägger de offentliga kökens arbete med livsmedelskvalitet. Det är främst landets kostchefer som intervjuats och tillfrågats vad de gör och har gjort för att höja kvaliteten på de upphandlade livsmedlen.

Livsmedelsverket:
Mer grönsaker och mindre kött
bra för miljö och hälsa
Idag kom Livsmedelsverket med en rapport om animalieproduktionens miljöpåverkan. En viktig slutsats som myndigheten drar är att köttkonsumtionen bör minska eftersom den påverkar många områden i världen negativt. Reaktionen från branschorganisationen LRF var sur. Inte minst eftersom myndighetens rapport även visar på ostprodukters negativa påverkan.

Vissa vegetabiliska oljor kan
öka risken för hjärtsjukdom
Inte alla vegetabiliska oljor är bättre för hjärtat än mättade animaliska fetter. Det har forskare vid University of Toronto i Kanada upptäckt. Istället kan oljor gjorda på majs och safflor öka risken för hjärtsjukdom, det rapporterar The Los Angeles Times.

Gemensam satsning på skolmåltiden
En hungrig elev har svårt att ta till sig kunskap, oavsett hur mycket pengar som läggs på pedagogik och läromedel. Därför gör nu Livsmedelsverket och Skolverket en satsning på skolmåltiderna, som man anser ska vara på schemat och användas som en del av utbildningen.

SophieTufft för ungdomar med celiaki
Enligt Svenska Celiakiungdomsförbundets nya undersökning har unga gluten- och laktosintoleranta sämre möjligheter till en meningsfull fritid. ”Kunskapen om gluten- och laktosintolerans måste öka inom rese- och fritidssektorn”, konstaterar Sophie Brömster (foto), förbundsordförande i Svenska Celiakiungdomsförbundet, SCUF.

morotterIMG 8852
Morötter ökar spermans prestanda
Forskare har undersökt hur intaget av frukt och grönsaker påverkar mäns fertilitet. Resultaten visar att morötter ger bäst övergripande resultat. Det är de föreningar som ger morötterna deras röda färg, karotenoider, som har den positiva effekten.

Läskindustrin blomstrar
- trots dieter
Det är uppenbart att de moderna dieterna inte hjälper till att vända trenden för de inbitna läskkonsumenterna. Av de 350 000 ton socker som Sveriges enda kvarvarande sockerbruk i Örtofta utanför Eslöv producerar, köps 10 procent av Coca-Cola i Jordbro.

Undernäring - ett kompetensproblem inom äldreomsorgen
Plus Många äldre riskerar att utveckla sjukdomsrelaterad undernäring men det satsas inte tillräckligt mycket på nutritionskompetens inom den kommunala äldreomsorgen. Det anser Dietisternas Riksförbund (DRF) som arbetat med frågan i många år.

Fetmakirurgi allt tidigare i livet
Plus En överviktig 14-åring är den yngsta patienten som genomgått fetmakirurgi i England, och under de senaste sex åren har 45 ingrepp gjorts på patienter under 18 år. ”De här siffrorna är ett av de mest extrema exemplen på en fetmaepidemi som kan bryta den positiva trend kring medellivslängd som vi upplevt under det senaste århundradet”, kommenterar Paul Burstow, före detta hälsominister i England.

xrofyhxrulonyjvijlm8Fortsatt populärt med bröd – trots LCHF
Enligt en ny undersökning från Brödinstitutet äter en majoritet av svenska folket bröd varje dag, trots kolhydratlåga dieters framfart de senaste åren. 

Nya näringsrekommendationer har antagits
Plus Den 16 oktober antogs de nya Nordiska näringsrekommendationerna som de officiella näringsrekommendationerna även för Sverige. Bland annat betonar de nya rekommendationerna mer vilken typ av fett och kolhydrater man bör äta än mängden, enligt Livsmedelverket.

overweight
Överviktigt i Italien
Medelhavskost i all ära men faktum är att 33,1 procent av den italienska befolkningen är överviktig. Värst är det i södra Italien och fler män än kvinnor är drabbade. Detta enligt italienska hälsoinstitutets undersökningsprojekt ”Occhio alla salute” (Ett öga på hälsan).

Klimatförändring kan
ligga bakom älgdöd
Det har varit ett mysterium varför så många älgkalvar på Öland dör en kort tid efter att de fötts. Nu säger forskare att klimatförändringen kan vara orsaken. Älgarna mår dåligt om det är för varmt och om våren kommer tidigare. Det rapporterar Vetenskapsradion.

vitlokForskning: Vitlök mot för tidig födsel
En studie vid Sahlgrenska akademin indikerar att gravida kvinnor som äter mer vitlök och torkad frukt än genomsnittet löper mindre risk att föda för tidigt.

nuggetsIMG 89561Vad innehåller egentligen en chicken nugget?
Plus Det har forskare i USA försökt ta reda på. Deras resultat visar på en salig blandning av olika delar av kycklingen – inte bara muskler som många konsumenter tror.

Verizon:
Omfattande IT-brottslighet riktas mot hotell- och restaurangbranschen
Plus Telekombolaget Verizon har under tre års tid studerat den IT-brottslighet som drabbar hotell- och restaurangbranschen. I dagarna har bolaget kommit ut med en ny rapport. Slutsatserna i den är alarmerande. 73 procent av dataintrången utförs av den organiserade brottsligheten. Idag publicerar FoodMonitor rapporten. 

Starkhammar Maria So
Fästingar kan ge dig köttallergi
Hur hänger köttallergi ihop med fästingbett? Forskaren och överläkaren Maria Starkhammar (foto), konstaterar genom sin forskning att det faktum att allt fler blir fästingbitna också kommer att öka antalet som drabbas av köttallergi. Kolhydraten Alfa-gal konstateras vara boven. Det rapporterar tidningen Forskarbladet.

laskIMG 8317Lura hjärnan med små mängder socker
Plus Läsktillverkare brukar hävda att drycker som innehåller syntetiskt framställda sötningsmedel är bra alternativ för de konsumenter som är rädda för att gå upp i vikt eller drabbas av diabetes. Men nya forskningsresultat visar att sötningsmedlen istället kan öka sötsuget. Lösningen är enligt forskarna att lura hjärnan med små mängder socker.

Antibiotikaresistens allvarligt hot mot livsmedelssäkerheten i USA
Cirka 73 procent av all antibiotika som säljs i USA går till köttproduktionen. Samtidigt insjuknar fler än två miljoner människor varje år på grund av antibiotikaresistenta bakterier. Cirka 23 000 dör av sviterna. Det skriver amerikanska smittskyddsinstitutet CDC i en ny rapport.

MariaDonisKonsumenter vill ha svenskt – samtidigt ökar importen
71 procent av oss svenska konsumenter anser att det är viktigt att välja svensk kyckling. Detta enligt en ny undersökning från Ipsos som genomförts på uppdrag av branschorganisationen Svensk Fågel. Samtidigt står fortfarande importen för den största ökningstakten. Enligt Svensk Fågels vd Maria Donis (foto) är det svårare att göra medvetna val på restaurang, där majoriteten av kycklingen är importerad.

UlrikaD22Ulrika släpper bok
om 5:2-dieten
Den nya 5:2 dieten är såväl omdiskuterad som snabbt växande intressemässigt i Sverige. Det har inte minst kostrådgivaren och hälsoprofilen Ulrika Davidsson fått erfara. Hennes kokbok med recept, tips och råd för att enkelt följa dieten har haft ett stort förhandsintresse och låg enligt förlaget på topplistan redan innan den släpptes. Foto: Juliana Wiklund

arlafrukost
Ungdomar skippar frukost
En undersökning från Novus, som Arla låtit genomföra, visar att 22 procent av svenska ungdomar hoppar över frukosten flera dagar i veckan. Av dem som hoppar över frukosten äter 40 procent inte någonting innan lunch. Med initiativet #lovefrukost vill Arla uppmuntra fler unga att skapa inspirerande och goda frukostvanor för att må och prestera bättre, meddelar man.

Ökad efterfrågan på ekologiskt
I samband med de pågående Livsmedelsdagarna (4-6 september) i Tylösand med temat ”Framtidens konsument”, släpps en ny rapport som visar att allt fler konsumenter vill köpa mer KRAV-märkt och ekologisk mat. Utöver den största kategorin, mejeri, så är det framförallt kategorierna frukt och grönt och kött som kommer att öka mest. Detta enligt organisationen KRAV, som tagit fram rapporten i samarbete med analysföretaget SRC, Scandinavian Retail Center. 

Svensk Fågel: Nej till
klorbehandlad, amerikansk kyckling
Idag råder handelsstopp för amerikansk kyckling till EU. Det vill USA ändra på och Maria Donis, vd för Svensk Fågel misstänker att det kommer att bli en het fråga under diskussionerna om frihandel under president Barack Obamas besök i Sverige. Svensk Fågel anser att det vore förödande om EU och Sverige öppnade sina gränser för amerikansk lågpriskyckling som doppats i bakteriedödande klorbad. 

Vatten-1 kopieraVatten – som om det vore värdefullt!
Marie Winslow Andersson: Lugnet har infunnit sig på en av sensommarens sista varma helgkvällar. Jag är i sommarstugan och blickar ut över Mälaren och hör sjöfåglarnas skrik i fjärran, men plötsligt störs naturens ljud av ett dovt muller. Mullret kommer från motorerna från ännu ett av de stora lastfartygen som passerar min fritidstomt, för att ta sig in till Köpings hamn. Just denna båt har ammoniak i sin last.

Forskning: Förening i broccoli tros kunna motverka ledskador vid artros
Enligt en ny forskarstudie kan föreningen sulforphane, som finns i bland annat broccoli, minska skador på broskceller. Det skulle kunna hjälpa patienter som lider av artros. Det rapporterar tidningen Daily Mail.

Forskning: samband mellan läsk
och beteendeproblem hos 5-åringar upptäckt
Amerikanska forskare har upptäckt ett samband mellan konsumtion av läsk och beteendeproblem hos barn i 5-årsåldern. Ju mer läsk barnen dricker desto större problem. Forskarna har i dagarna publicerat sina resultat i den välrenommerade tidskriften The Journal of Pediatrics.

Global uppvärmning
ger sötare äpplen
Den globala uppvärmningen utgör ett allvarligt hot mot människans överlevnad. Men förändringen i temperatur ger också en annan effekt – sötare äpplen. Det har japanska forskare upptäckt. 

t20