Forskning & Ingredienser
Smak av olivolja minskar kaloriintaget
Strunta i kosttillskottbolagens bluffpiller för att gå ner i vikt. Tyska och österrikiska forskare har nyligen gjort upptäckten att smaken av olivolja räcker för att minska hungerkänslorna.
Forskning: Vindruvan skyddar hjärtat
Att ett måttligt intag av rött vin kan skydda mot hjärtåkommor är redan välkänt, men mekanismen bakom har hittills varit okänd. Nu visar en laboratoriestudie vid Linköpings universitet att det kan vara den substans som ger strävheten i rödvin och även vitt vin samt alkoholfri druvjuice, som ger de positiva effekterna. Studien publiceras i tidskriften International Journal of Nutrition.
Forskare: ät inte mer än 20 gram processat kött om dagen
En europeisk forskagrupp har analyserat matvanorna hos 450 000 européer och funnit ett tydligt samband mellan intag av processat kött och allvarliga sjukdomar. Forskarna rekommenderar nu konsumenter att inte äta mer än 20 gram processat kött om dagen.
Forskning: Svenska
mammor behöver D-vitamin
D-vitaminbrist hos modern kan öka risken för försämrad tand- och skeletthälsa hos barnet. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin som innefattade 95 ljushyade höggravida kvinnor i Göteborgsområdet. En dryg fjärdedel av dessa visade sig lida av D-vitaminbrist under vintern.
Nytt och glutenfritt
ICA lanserar nu ett helt nytt sortiment av glutenfria produkter under varumärket ICA Glutenfri. Produkterna är särskilt utformade för att passa hela familjen, meddelar man.
Kraftfull nystart
av Anna Skipper
Anna Skipper gör just nu comeback på flera fronter efter ett att ha lagt ett tufft 2012 bakom sig. Nytt bolag är startat i Holland där hon numera har sin bas. Ny hemsida med e-shop, där man kan köpa Annas befintliga produktserier och många nyheter, är invigd och en ny bok med recept på hälsosamma smoothies och drinkar är släppt.
Läs mer...
Friskare barn
med naturlig mat
När riktigt smör byttes ut mot margarin i den kommunala grundskolan föddes idén hos kostrådgivaren Cecilia Blidö (foto höger) att starta forumet Naturlig Mat i Skolan, som hon nu driver tillsammans med Anna Hallén (foto vänster). Målet är att återinföra en naturlig kost på gammeldags sätt genom att informera intresserade föräldrar, pedagoger, skolor och kommuner. Nu lanserar man foldern Pigga & friska barn i just det syftet.
IT-entreprenören
som gjorde GI-karriär
Att Ola Lauritzson är en född entreprenör är svårt att missa och inte heller något han själv förnekar. Vid nio års ålder startade han sitt första ”låtsasbolag” och på den vägen är det. Kring millenniumskiftet behövde Ola ta tag i sin livsstil efter ett stressigt och omtumlande liv som företagsledare inom IT-världen. Detta utmynnade i en helt ny karriär med ett flertal hälsoföretag och i december 2012 släpptes hans 17:e bok ”Den nya GI-metoden” med nya rön kring den allt populärare GI-dieten.
Läs om Ola Lauritzsons liv och karriär på FoodMonitorPlus
Forskning: Koffein påverkar
barnets tillväxt under graviditet
Blivande mammor som konsumerar koffein, vanligast genom kaffe, föder oftare barn som väger mindre än förväntat för graviditetslängden. Det visar en studie på 59 000 gravida norska kvinnor, som letts av forskare vid Sahlgrenska akademin i samarbete med Norska Folkehelseinstitutet.
Lina fick hälsopris
Tidningen Hälsa gav i samband med arrangemanget Guldäpplet ut ett hederspris till Lina Gebäck (foto), dietist, matkreatör och en av grundarna till Linas Matkasse. ”Det känns stort att få ta emot ett pris baserat på våra insatser att förbättra människors hälsa och välmående”, kommenterade Lina efter prisutdelningen.
Forskning:
Mindre sömn = större portioner
Forskarna Pleunie Hogenkamp och Christian Benedict vid Uppsala Universitet har nu visat att personer som lidit av sömnbrist väljer större portioner av energirika mellanmål och måltider än de gör efter en natts normal sömn. Dåliga sömnvanor kan därför på sikt påverka risken för att utveckla övervikt. Resultaten publiceras i tidsskriften Psychoneuroendocrinology.
Forskning: Rätt kost till spädbarn minskar risken för glutenintolerans
En omfattande studie som letts av forskare vid Umeå universitet visar att celiaki/glutenintolerans drabbar upp till 3 procent av alla unga personer idag. Två tredjedelar av dessa har fortfarande inte fått diagnos och behandling. Forskarna konstaterar också att risken för att insjukna kan minskas genom att barnet ammas och helst också börjar med små mängder gluten medan amningen fortfarande pågår.
Fiskar äter snabbare
med ångestdämpande
Ångestdämpande läkemedel som når vattendrag via avloppsvatten skapar orädda och asociala fiskar som äter snabbare. Det kan få allvarliga konsekvenser, enligt forskare vid Umeå Universitet. Studien har publicerats i den ansedda tidskriften Science.
USA:
Nu kommer nötköttet med Omega-3
I Sverige och Finland har Scan med framgång lanserat rapsgrisen, som ger ett fläskkött som är rikt på fleromättade fettsyror. Nu är amerikanerna på gång med liknande koncept fast med nötkött. Inom bara några dagar släpps varumärket GreatO Premium Ground Beef på den amerikanska marknaden. Istället för raps är det här istället en noggrant utvecklad foderblandning med stor andel linfrön som gör skillnaden.
Mindre koffein
= mindre ångest
En stor kopp kaffe från Starbucks innehåller mer än tre fjärdedelar av en konsuments “säkra” intag av koffein enligt en undersökning. Kedjans big size-variant sägs innehålla dubbla det koffeininnehållet som rekommenderas för gravida kvinnor. Detta rapporterar brittiska Daily Mail.
Forskning:
Vetskap om näringsinnehåll påverkar mängden vi äter
Forskaren Pleunie Hogenkamp vid Uppsala Universitet har kommit fram till att människans medvetande och kroppens reaktioner bestämmer matintaget. Tar man alltså del av etikettinformation med näringsinnehåll så kan det påverka hur mycket av matvaran du kommer att äta. Resultatet av studien publiceras nu i nättidskriften Obesity.
Fett och protein ökar
Mejeriprodukter med hög fett- och proteinhalt ökade kraftigt under 2012. Det visar Arlas årsrapport Mjölkåret 2012. En stor anledning tros vara den växande LCHF-trenden, där kolhydrater byts ut mot feta och proteinrika produkter.
Forskning:
Fetmakirurgi kan rädda fler
Vid den så kallade SOS-studien vid Sahlgrenska akademin opererades 104 patienter för sin fetma, trots ett ”för lågt” BMI i förhållande till dagens regleringar. Samma patienter minskade risken att drabbas av diabetes med 67 procent.
Forskning: 32 procent lägre risk för vegetarianer att drabbas av hjärtsjukdomar
Vegetarianer löper 32 procent lägre risk att drabbas av hjärtsjukdomar som måste behandlas på sjukhus, eller leder till dödsfall. Det har en grupp brittiska forskare kommit fram till i en ny undersökning.
GMO-skandal: “toxisk gen” i storsäljande GM-grödor upptäckt
De genetiska tester som används för att visa att GM-grödor är säkra har ett allvarligt fel. De klarar inte av att upptäcka en gen, kallad Gene VI, som är toxisk för människor. Av de idag 86 godkända GM-grödorna har 54 den genen. Det har den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA nyligen upptäckt, enligt tidningen Daily Mail.
Rädda ditt barn
från skräpmat
Föga förvånande betalar barn och tonåringar ett skyhögt pris när de äter skräpmat mer än tre gånger i veckan. Bland annat ökar risken för astma och allergier. Detta enligt italienska Il fatto alimentare som tagit del av en engelsk undersökning.
Forskning: Sämre sömn med alkohol
Alkohol förändrar sömnrytmen. Den ökar längden på den djupa sömnen, men stör och förkortar REM-sömnen som behövs för minne, koncentration, och motorik. Det konstaterar brittiska forskare i en sammanställning de gjort för den välrenommerade tidskriften ”Alcoholism: Clinical & Experimental Research”.
Svenskar vill veta ursprung
Enligt en undersökning som genomförts i Sverige och tre andra EU-länder vill en majoritet av svenska konsumenter veta varifrån maten kommer. Intresset är störst inom produktgrupperna kött, mjölk, frukt och fisk.
Livsmedelsföretagens tungmetaller hotar barnens hälsa
Barnmaten innehåller för mycket tungmetallföroreningar. Det konstaterar Livsmedelsverket in en ny rapport. Myndigheten kräver nu att livsmedelsföretagen som producerar maten tar sitt ansvar för barnens hälsa.
USA:
Skräpmat dåligt för hälsan. So what?
Amerikanska undersökningsföretaget NORC (National Opinion Research Center) har genomfört en konsumentenkät i landet angående sambandet mellan mat, fetma och relaterade risker. Resultatet är minst sagt alarmerande. Detta konstaterar italienska Il fatto alimentare.
Svårt att hålla dieter
En undersökning som genomförts av United Minds på uppdrag av Brödinstitutet visar vilka som är de vanligaste orsakerna till att svenskarna slutar med dieter. 28 procent svarar att det beror på att de är krångliga och svåra att följa i sociala sammanhang. 19 procent svarar att det inte ”gav något resultat” och 17 procent att ”det var för dyrt”.
Krönikan: Anna Maria Corazza Bildt om ansvarsfull marknadsföring
I december infördes nya EU-regler om vilka påståenden kring positiva effekter för hälsan som får framgå på olika matvaror, s.k. hälsopåståenden. Läs EU-parlamentarikern och FoodMonitor-krönikören Anna Maria Corazza Bildts krönika om hur dessa växt fram i Europaparlamentet och vad de nya reglerna kommer att innebära.
Foto: Andreas Wanitzky
Forskarlarm: Bisfenol A kan ge barn problem med hjärta och njurar
Det hormonstörande miljögiftet Bisfenol A, som finns bland annat i kaviartuber från Kalles Kaviar och i Coca-Cola burkar, ökar risken hos barn och ungdomar att drabbas av sjukdomar i hjärtat och njurarna. Detta enligt resultat som amerikanska forskare nyligen presenterat i den välrenommerade tidskriften ”Kidney International”.
Livsmedelsverket vill injicera
möss med gentoxiska ämnen
Enligt en ansökan till Jordbruksverket som FoodMonitor tagit del av vill Livsmedelsverket injicera ett antal möss med ämnen som är gentoxiska och cancerframkallande. Myndigheten säger sig vilja studera ämnen i mat som bland annat olika tillsatsämnen, pesticider, och ”rester av miljöföroreningar”.
Forskning: Molekyl mot fetma
Enligt ett pressmeddelande från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har forskare tagit fram en ny typ av fettbaserade molekyler och visat att dessa på ett effektivt sätt minskar vikten hos feta råttor och möss. Molekylerna är nu patentsökta.
Sida 7 av 16