Forskning & Ingredienser
Nyttigare julskinka från Nibble Gård
Familjen Johansson på Nibble Gård utanför Västerås har i flera generationer sysslat med grisuppfödning och Nibble gårdsgris-kött är en efterfrågad råvara hos flera ledande kockar. Nu meddelar företaget att köttet dessutom blivit nyttigare, eftersom det nu innehåller betydande mängder av Omega 3-fettsyror. Julskinkan är starkt efterfrågad och Italien-inspirerade charkprodukter har tagits fram i samarbete med toscanska charketuristen Riccardo Subissati.
Alkohol skadar kvinnors
serotoninsystem i hjärnan
snabbare än mäns
Redan efter fyra års problematiskt drickande ses en markant nedsatt funktion i serotoninsystemet hos kvinnor, som reglerar bland annat impulskontroll och sinnesstämning. Hos män ses motsvarande skada först efter 12 år. Det visar aktuell tvärvetenskaplig forskning från Göteborgs universitet.
Gårdsbutik eller detaljhandel?
Carolina Liljenstolpe (foto) vid SLU har, i en ny rapport från Agrifood Economics Centre i Lund, gjort en analys av vilka småskaliga gårdsproducenter som har lyckats ta steget ut i detaljhandeln. ”Jag ville ta reda på vad som skiljer de småskaliga livsmedelsproducenter som distribuerar via dagligvaruhandeln från de företagare som använder andra kanaler”, berättar hon.
Gårdsbutik eller detaljhandel?
Carolina Liljenstolpe vid SLU har, i en ny rapport från Agrifood Economics Centre i Lund, gjort en analys av vilka småskaliga gårdsproducenter som har lyckats ta steget ut i detaljhandeln. ”Jag ville ta reda på vad som skiljer de småskaliga livsmedelsproducenter som distribuerar via dagligvaruhandeln från de företagare som använder andra kanaler”, berättar hon.
Nötter kan öka välbefinnandet
och minska vikten
Enligt nya forskningsresultat så finns det ett samband mellan att äta nötter och en ökning av halten av aminosyran seratonin i kroppen. Seratonin ökar välbefinnandet och minskar begäret efter mat. Enligt forskarna räcker det med en handfull råa nötter om dagen för att få en positiv effekt.
Nanoteknologi kan
förhindra matförgiftning
En ny uppfinning från Yale School of Engineering kan komma att rädda många människor från att bli matförgiftade. En liten sensor (bilden) kan på bara en halvtimme analysera förekomsten av bakterien E. Coli i till exempel köttprodukter. Det rapporterar Huffington Post.
Forskning:
Färre kalorier – längre liv
Genom att gradvis minska intaget av socker och proteiner, utan att minska på vitaminer och mineraler, kan åldrandet bromsas och uppkomsten av åldersrelaterade sjukdomar senareläggas. Detta har forskare vi Göteborgs universitet kommit fram till genom at identifiera ett av de enzym som är nyckeln till åldrandeprocessen.
Superbroccoli mot
hjärtsjukdomar och cancer
En ny sorts broccoli, som utvecklats i Storbritannien, har tagits fram för skydda bland annat mot hjärtsjukdomar och i vissa fall även mot cancer. Det rapporterar AP. (VIDEO)
Ny teknik hittar rent dricksvatten
Det faktum att 20% av världens befolkning saknar rent dricksvatten har lockat forskare vid Luleå tekniska universitet att testa och utveckla billigare och effektivare metoder för att hitta rent vatten. ”I Laos har vi utvecklat en metodik för att särskilja grundvattenreservoarer med färskvatten från saltförorenat vatten och leror och därmed kunnat öka andelen framgångsrika borrningar”, säger Nils Perttu, teknologie doktor vid universitetet som nyligen lagt fram en doktorsavhandling i ämnet.
SIK: Vi måste
minska saltintaget
Svenskens konsumtion av salt har fördubblats på 40 år och det har sitt pris ur hälsosynpunkt. Men att sänka saltinnehållet är inte helt enkelt att genomföra eftersom saltet har flera funktioner: salt ger smak, påverkar den mikrobiologiska säkerheten och ger maten bra konsistens. Detta diskuterades bland branschföreträdare i veckan som gick.
Forskare hittar samband
mellan bakterie och koloncancer
Orsakar bakterier koloncancer? Två oberoende team av forskare tror sig ha hittat ett samband.
”Det var en stor överraskning för mig eftersom jag inte väntade mig att hitta någon klass av bakterier som kunde länkas till koloncancer”, säger Matthew Meyerson, forskare och patolog vid Dana Farber Cancer Institute, till tidningen TIME.
Forskare ett steg närmare
botemedel mot jordnötsallergi
Forskare vid Northwestern University i Chicago har lyckats lura immunsystemet att inte se jordnötter som ett hot. Forskarna satte fast protein från jordnötter på vita blodkroppar. Därigenom lärde sig immunsystemet att tolerera jordnötter.
Vitamin E – kosttillskott ökar
risken för prostatacancer
Många män tar tabletter och kapslar med vitamin E varje dag för att skydda sig mot bland annat prostatacancer. Men nu har amerikanska forskare upptäckt att ett ökat intag av vitamin E istället ökar risken att utveckla prostatacancer.
Laser ser till
att maten är färsk
Många produkter förpackas idag i en skyddande gas som förlänger hållbarheten. Idag finns inget bra sätt att kontrollera om förpackningen har rätt gasinnehåll. Men forskare inom atomfysik och förpackningslogistik har utvecklat ett nytt laserinstrument som kan lösa problemet. En första produkt planeras vara färdig för marknaden senare i höst. ”Detta blir den första metoden som är oförstörande, kommenterar Märta Lewander (foto), doktor i atomfysik vid Lunds Tekniska Högskola, i samband med ett pressmeddelande från Lunds Universitet.
Snabbmatsindustrins reklam
övertrumfar föräldrar
Snabbmatsindustrin har genom sina reklamfilmer större inflytande på barn än deras föräldrar. Det har amerikanska forskare upptäckt i en ny studie. Men samtidigt har föräldrar stora möjligheter att påverka.
“Det var tydligt att barn påverkades av de reklamfilmer de såg. Men föräldrarna är inte maktlösa”, säger Christopher Ferguson vid Texas A&M International University, en av forskarna som genomförde studien, i en kommentar.
Örebro Universitet:
Marknadsföring med fokus på smak
Ofta marknadsförs matvaror slentrianmässigt som fräscha eller goda men nu visar ny forskning att en bra beskrivning av smak och andra kvaliteter spelar en avgörande roll för konsumenters val. Fler vågar prova nya okända märken och priset blir mindre viktigt.
– Bra marknadsföring ska hjälpa människor att hitta en produkt som passar deras smak, säger Johan Swahn, forskare vid Örebro universitet.
Mjölkbönder tjänar pengar
på bättre kohälsa
Genom att hålla korna friskare – och därigenom få ett lägre celltal i mjölken – kan skickliga mjölkbönder öka produktionen och tjäna mer pengar.
Pressmeddelande:
Ny svensk matinnovation i butik
Sedan några veckor finns färdig smet för att göra våfflor och amerikanska pannkakor att köpa i de flesta matbutiker. En vardaglighet kan det tyckas som, men flera års forskning ligger bakom.
Miljögifter når oss genom maten
Fluorämnen är kemikalier som i dag finns i de flesta människors blod över hela världen. Miljökemisten Ingrid Ericson Jogsten vid Örebro universitet ville därför tar reda på hur de tar sig in i människokroppen. Hennes studie visar att även om fluorämnen finns överallt runt omkring oss, är det framför allt genom maten som vi exponeras för dessa miljögifter.
Natti natti
utan magknip
Ett mätt barn som sover gott utan att magen kniper, kan betyda bättre sömn för hela familjen. Med det i åtanke har Semper tagit fram den nya vällingen Natti Natti. Enligt Semper ger Natti Natti en längre mättnadskänsla, samtidigt som den är mild och skonsam mot magen.
Bybor slår ihjäl
aggressiva hundnappare
Som FoodMonitor berättat om tidigare så bedrivs det en stor illegal handel med hundar i Vietnam, Sydkorea, och Kina. Hundarna anses av många vara en delikatess. Men nu verkar de kriminella gått för långt i Vietnam. Bybor vars hundar blir bortrövade har fått nog och tar till vapen.
Nyckelhålet på restaurang
– ett starkt hälsokoncept
Nyckelhålet på restaurang har blivit utvalt och presenteras som ett ”best practice” på Obesity Governance Stakeholder konferensen i Bryssel den 29 september. ”Att vi lyfts fram visar att vi har ett för Europa unikt koncept som kan öka möjligheterna att välja hälsosam mat på restaurang”, kommenterar Ulf Bohman, VD på föreningen Nyckelhålet på restaurang.
Kaffe kan minska risken
för depression hos kvinnor
Kvinnor som dricker två till tre koppar kaffe om dagen har 15 procent mindre risk att drabbas depressioner än de som dricker en kopp eller inget kaffe. Det har forskare vid Harvard Universitet kommit fram till.
LiU: Husdjurshållning
påskyndar evolutionen
Höns som utsatts för en utmaning tidigt i livet blir mer stresståliga och överför dessutom den egenskapen till sin avkomma på epigenetisk väg. Särskilt tydligt syns fenomenet hos tamhönan, visar studier vid Linköpings universitet.
Vitt fruktkött och vita grönsaker
tros minska risken för stroke
Risken för stroke verkar drastiskt minska efter konsumtion av det vita fruktkött som finns i bland annat äpple och päron, eller vita grönsaker. Anledningen är att vitt fruktkött och vita grönsaker innehåller flavonoiden quercitin som reducerar inflammationer i kroppen som kopplas till en ökad risk för stroke. Det har holländska forskare kommit fram till.
Skolmatens Vänner: ”Lagen om offentlig upphandling hindrar kostchefer att ställa krav”
– Om skolmatskvaliteten ska förbättras bör kostchefer i kommunerna få hjälp med det juridiska vid upphandlingar. I vår undersökning framgår tydligt att det är för krångligt att ställa rimliga krav på barnens mat, säger Annika Unt Widell (foto), projektledare för Skolmatens vänner, som genomfört en kartläggning där 85 procent av alla kommuners kostchefer svarat på frågor om skolmatens kvalitet.
Ny krönika:
"Om ordet Äkta"
Anna Karin Strand Nilsson, webbredaktör Äkta Vara:
”I veckan lanserar Skånemejerier en ny yoghurt. Nya produkter i mejerihyllan kanske inte är någon kioskvältare precis (tidningsspråk för en riktigt braskande nyhet). Om man nu inte är matnörd av Äkta vara-typ. Då är nyheten om yoghurten dubbelintressant. Den nya produkten innehåller nämligen inte några tillsatser.”
Jordbruksverket:
Svenska tomater är klimatsmarta
Svenska tomatodlare är duktiga på att ställa om till klimatsmart produktion. 75 procent av tomatarealen är nu uppvärmd med förnybar energi.
”Troligen är detta en följd av den svenska energi och klimatpolitiken, men även prisutvecklingen på fossila bränslen påverkar”, säger Carin Stenberg på Jordbruksverket.
Odlat kött tar ett steg till
- behöver mer pengar
Det finns en celltyp som lämpar sig till att använda till odling av kött. Odlarna kan också använda en speciell näringslösning som framställs från blågröna alger, helt fri från animaliska ämnen. Det kom fram vid ett internationellt forskarmöte som hölls på Chalmers tidigare denna vecka. Forskarna ber nu om hjälp att ta nästa steg.
Monsanto faller offer
för en glupsk mask
Kemikaliejätten Monsantos aktier faller i värde. Anledningen är att bolagets storsäljande kombinerade system med genetiskt modifierad majs och bekämpningsmedel inte kan motstå en resistent mask.
Sida 11 av 16