Småbarnsfamilj tänker
polisanmäla Scan
En småbarnsfamilj skulle till att äta korv när de upptäckte en skarp metallbit.
”Vi skulle precis sätta oss och äta när jag såg att det stack ut en liten hörna från en korv, så jag drog ut och kollade på den. Det var en trekantig vass metallbit”, säger Robin Falk, maken i familjen, till SvD.

Hälften av amerikanerna
överviktiga 2030  
Om inget ändras så förespår forskare att hälften av den amerikanska befolkningen kommer att vara överviktig år 2030. Detta enligt nya forskningsrön som publicerats i den välrenommerade tidskriften Lancet. 

mjlkbondenberndtbjrkmanimg_5908Mindre avgaser
från Svenska mjölkkor
De Svenska mjölkkorna släpper ifrån sig allt mindre av växthusgasen metan. Anledningen att färre kor producerar mer mjölk. Även nya val av foder och hantering av stallgödsel har påverkat utsläppen.

Forskning: C-vitamin kan
påverka vid Alzheimers sjukdom
Att C-vitamin är bra för oss visste vi redan. Men nu har forskare vid Lunds universitet upptäckt en ny funktion. Behandling med C-vitamin kan lösa upp de tidiga placken som bildas i hjärnan vid Alzeimers sjukdom. Forskningsresultaten presenteras nu i den vetenskapliga tidskriften Journal of Biological Chemistry.

Mat som håller sig i tre år
Ett nytt konserveringsmedel som kallas för bisin kan komma att drastiskt öka hållbarheten hos färsk mat. Enligt forskare kan mjölk, korvar, och smörgåsar få en hållbarhet på upp till tre år.

eggÄgg med mera vitaminer
Gotlandsägg lämnade i vintras marknadsföringsbolaget Stjärnägg, inom vilket elva bolag samarbetade. Nu meddelar bolaget att man tagit fram ett vitaminberikat ägg för lansering på marknaden.

“Bakebot” fixar kakorna
MIT´s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory har utvecklat en robot som kan baka kakor, kallad ”Bakebot”. (VIDEO)

Forskning visar samband
mellan kost och skolbetyg
Ungdomar lyckas bättre i skolan om de äter mat som innehåller mycket folat. Det har forskare vid Örebro Universitet visat.

pcrmindyhotdog
Vägtavla varnar:
korv är farligt för hälsan
Processat kött ökar risken för kolorektal cancer. I USA dör varje år cirka 53 000 personer av sjukdomen. Därför varnar nu organisationen Physicians Committee for Responsible Medicine allmänheten för att äta för mycket korv och annat processat kött.

cocacolaimg_4292
Amerikaner konsumerar
mindre tillsatt socker  
Trots den nästan epidemiartade ökningen av antalet fall av barnfetma i USA det senaste årtiondet, så sjunker över lag konsumtionen av socker i landet. Det rapporterar amerikanska forskare i en ny artikel i American Journal of Clinical Nutrition. 

Mättat fett tröstar i magen
Varför äter vi fet glass och choklad när vi känner oss nere? Enligt en ny forskarstudie kan en stor del av förklaringen vara en urgammal överlevnadsinstinkt. Se videon här!

Ny forskning:
monotoni i kosten
ger lägre kaloriintag 
Äter du samma sak varje dag? Då är det sannolikt att ditt kaloriintag minskar över tiden. För stor variation i kosten däremot ökar risken för fetma. Den slutsatsen drar amerikanska forskare i en ny studie.

Unga välutbildade amerikaner
väljer ekologisk mat 
63 procent av personer yngre än 35 år säger att de väljer ekologisk mat när de har möjlighet. Efterfrågan på ekologisk mat är speciellt stor bland personer som är välutbildade. Det rapporterar informationsbolaget Thomson Reuters som frågat 3 000 amerikaner. 

Kan för mycket kaffe
ge hallucinationer? 
För mycket av det goda är inte bra. Australiensiska forskare har funnit att fem koppar kaffe kan ge en ökad risk för att uppleva hörselhallucinationer. Se videon här! 

chalmersodlatkottOdlat kött snart i butik?
Världens köttproduktion orsakar enorma utsläpp av växthusgaser. Samtidigt ökar efterfrågan på kött i takt med befolkningstillväxten och förbättringar i ekonomin. Men forskarna har hittat ett alternativ till att föda upp boskap - att odla kött. 

Genetisk ”omkopplare”
misstänks orsaka övervikt 
Känner du ett begär efter fet mat och alkohol? Forskare i Storbritannien tror sig ha hittat den genetiska ”omkopplare” i vårt arvsanlag som förklarar varför européer är mer i farozonen än till exempel personer med asiatisk härkomst. 

Kaffe minskar sannolikheten att bära på antibiotikaresistent bakterie
I en ny studie gjord bland 5 500 amerikaner har forskare funnit att om man dricker kaffe eller hett te halverar man sannolikheten att man kommer att bära på den antibiotikaresistenta stafylokockbakterien MRSA i näsgångarna.

Världens första 3D chokladprinter
Varför gå till affären när du kan skriva ut dina egna chokladpraliner hemma? Forskare vid Exeter Universitet har tagit fram en utrustning som klarar jobbet. Se videon här!

Ny granskning av
hälsopåståenden klar
Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, är nu klar med sin femte undersökning om hälsopåståenden. Totalt har denna gång 536 hälsopåståenden i 73 utlåtanden om livsmedel och ämnen i livsmedel granskats.

amcb2
”Min kamp för surströmmingen”
Anna Maria Corazza Bildt: "Skulle jag öppna den här burken skulle vi behöva utrymma lokalen". Med en burk surströmming i handen inledde jag mitt försvarstal i miljö och hälsoutskottet. Det kom att bli en lång debatt.

Torskmask allt vanligare
Enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, har parasiten torskmask blivit allt vanligare i Östersjön. Cirka 74 procent av torskarna i Skåne är infekterade.
”De arter som vi idag vet är infekterade i Östersjön är torsk, rötsimpa, samt oxsimpa”, säger Anders Alfjorden, forskningsingenjör vid SVA.

kaffeimg_6757Forskning:
okänt ämne i kaffe
motverkar Alzheimers
Det finns något i kaffe som skyddar mot hjärnsjukdomen Alzheimers. Det tror i alla fall amerikanska forskare. Men exakt vad är ännu ett mysterium.

alisaNy forskning om GI
”Glykemiskt index har brister”. Detta menar Liza Rosén (foto), doktor i industriell näringslära vid Lunds Tekniska Högskola. Liza har dessutom utvecklat en kompletterande metod: Glykemisk profil, GP. Resultaten publicerades nyligen i Nutrition Journal.

saltGemensam kamp för minskad salthalt
Nu har representanter för de största branschorganisationerna i livsmedelssverige gått samman i arbetet med att sänka salthalten i livsmedel. Grunden i samarbetet är det nystartade projektet ”Ökad kunskap om saltreduktion”, som SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik, driver med stöd av Jordbruksverket.

asnaps”Svenskar vet
för lite om snaps”
En färsk undersökning visar att svenskar har mycket större kunskap kring kombination av vin och mat än snaps och mat, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att Sverige aldrig har varit ett vinproducerande land. Jonas Oland (foto), kryddmästare på Altia, vill ändra på detta. ”Snaps är en fantastisk smakförhöjare till mat”, säger han.

Så gör du det perfekta teet
Te ska bryggas i två minuter, och konsumeras 6 minuter därefter då teet har en temperatur på 60 grader Celsius. Den optimala mängden mjölk i teet är 10 milliliter. Det har forskare i Storbritannien kommit fram till.

Fiskar kan ha ont
och uppleva lidande
Även fiskar kan känna smärta och uppleva lidande. Det har forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommit fram till.

eva_bengtsson_3_new_medium”Skolorna måste öka kunskapen om allergier”
Den incident som inträffade på Backaskolan i Lund, där en åttaåring i skolmatsalen fick i sig mjölkprotein och som följd fick en kraftig allergisk reaktion, är ett varnande exempel. ”Skolmaten måste bli bättre och kunskapen öka”, säger Eva Bengtsson (foto), Svenska Celiakiförbundets generalsekreterare, som under hösten kommer att genomföra en kampanj för att öka kunskapen om matöverkänsligheterna.

Läsk dövar smaklökarna
Det räcker med att dricka läsk två gånger om dagen under en månads tid för att drastiskt döva smaklökarna. Följden blir en ond cirkel med ökat sug efter ännu mer sockerrik mat. Det har Engelska forskare kommit fram till.

Därför äter gravida kvinnor jord
Det är väl känt att vissa människor, speciellt bland gravida kvinnor, utvecklar ett begär att äta jord. Nu tror sig forskare vid Cornell University i USA veta varför. Leran i jorden lugnar magen och kan skydda mot virus och bakterier.

t20