Forskning & Ingredienser
Forskning: Undvik
rött och processat kött
En ny forskningsrapport från World Cancer Research Fund (WCRF) rekommenderar att dra ned konsumtionen av rött kött till max 500g i veckan samt i allmänhet undvika processat kött. Organisationen anser det nu bekräftat att dessa produktgrupper ökar risken för tarmcancer.
Ny studie: ”För lite salt
kan orsaka depression”
För låga halter av salt i kosten kan vara en bidragande orsak till depressioner och ångest och delvis förklara vår aptit för salta livsmedel. Detta enligt en ny studie, publicerad i Physiology & Behavior.
Det kostar att avstå från gmo
En ny rapport från finansdepartementet visar att Sverige avstår från cirka 300 miljoner per år i produktivitet genom valet att inte odla de vanligaste genmodifierade grödorna. Det handlar om raps och sockerbetor som modifierats till att tåla glyfosat och potatis som är tålig mot bladröta och brunröta. Detta uppger Ekot.
Långsammaste kolhydraterna vinner
I Lantmännens undersökning om svenskar och deras attityd till nordisk mat uppger nästan 70 procent av de tillfrågade att det är viktigt för dem att äta långsamma kolhydrater. Kvinnor är mest angelägna och nordiska råvaror är populärast.
Fetma större risk
för fettlever än alkohol
Hittills har det ansetts vara tillräckligt med drygt ett halvt glas vin om dagen för kvinnor och ett glas för män för att orsaka fettlever. Därför har många personer med fettlever uppmanats att avstå helt från alkohol. Om leversjukdomen ändå inte blivit bättre har läkarna utgått från att patienten trotsat läkarnas råd och ändå druckit alkohol. De bägge forskarna Fredrik Nyström och Stergios Kechagias vid Linköpings universitet visar nu att små mängder alkohol dagligen inte orsakar fettlever.
Fibrer minskar - chark ökar
- risken för tarmcancer
Bevisen för att en konsumtion av fiberrik mat minskar risken för tarmcancer blir allt starkare. Det meddelar Livsmedelsverket som tagit del av nya forskningsresultat från World Cancer Research Fund och American Institute for Cancer Research.
Husmanskost populärast
Lantmännen har låtit genomföra en undersökning om nordisk kost. Den visar att över hälften av svenskarna föredrar svensk husmanskost. 25 procent föredrar medelhavsmat och på tredje plats hamnar asiatisk mat. Den råvara som mest förknippas med nordisk kost är potatis, följt av kött och fisk.
Miljöeffektiv dansk grisnäring
Danska grisars miljöpåverkan har minskat rejält de senaste åren och den danska grisnäringen är en av de mest miljöeffektiva i Europa. Detta har forskare vid Aarhus Universitet och intresseorganisationen Landbrug & Fødevarer kommit fram till.
”Bär motverkar cancer”
– Att äta bär har en bevislig effekt mot flera av våra vanligaste folksjukdomar som hjärt- kärlsjukdomar och cancer. Dessutom blir man smartare av att äta bär. Det säger docenten och överläkaren Klas Sjöberg, verksam vid Lunds Universitet. Samtidigt visar en färsk konsumentundersökning visar dock att kännedomen om bärens hälsoeffekter är dåligt spridd, skriver Bärfrämjandet och Svenskt Sigill i ett pressmeddelande.
Forskare varnar om
avföring i importerad mat
Den allt större importen av livsmedel från utvecklingsländer har bokstavligt talat en baksida. Konsumenterna i västvärlden får i sig mer avföring – mänsklig såväl som från djur. Forskaren Michael Doyle vid University of Georgia höjer ett varningens finger.
Mindre griskött för danskarna
Mellan 2005 och 2010 sjönk danskarnas genomsnittliga konsumtion av griskött från 44,1 till 34,8 kilo, vilket innebär en minskning på hela 21 procent. Detta enligt Dansk Handelsblad.
Ny forskning: Samband mellan glutenintolerans och MS
På senare tid har man kunnat påvisa samband mellan glutenintolerans (celiaki) och astma, samt mellan celiaki och cancer. Nu visar en ny spansk studie ett samband mellan MS och celiaki. Ett samband som i sin tur ifrågasätts av svenska forskare. ”Vi måste ta glutenintolerans på allvar”; säger Eva Bengtsson (foto), generalsekreterare på Svenska Celiakiförbundet.
Liten risk att smittas
av dvärgbandmask
Livsmedelsverket har undersökt risken att smittas av dvärgbandmask via livsmedel. Enligt myndigheten kan Svenskarna fortsätta äta bär, svamp och grönsaker på samma sätt som tidigare.
Kameror övervakar
skolbarnens kaloriintag
I fem grundskolor i San Antonio i Texas har man vidtagit en ovanlig åtgärd för att hålla koll på barnens matvanor. Kameror i skolbespisningen har tagits i bruk för att fotografera deras tallrikar före och efter lunchmåltiden. Se videon här!
Många koppar kaffe minskar risken för bröstcancer
Högt intag av kaffe minskar risken för bröstcancer bland kvinnor. Den slutsatsen drar en grupp forskare i en artikel som i dagarna publicerades i den välrenommerade tidskriften Breast Cancer Research.
Ökat saltintag gav
lägre dödlighet i hjärtsjukdomar
Vi har länge fått höra att vi bör äta mindre salt för att förebygga högt blodtryck. Men nu har Europeiska forskare fått fram resultat som antyder att ett ökat saltintag kan ge en lägre risk för dödlighet i hjärtsjukdomar.
Var fjärde elev är
missnöjd med maten
25 procent av svenska skolbarn i åldrarna 7-15 år uppger att de är mycket eller ganska missnöjda med skolmaten. Ju äldre man är desto mer missnöjd är man, enligt Lantmännens senaste undersökning.
Uppsala Universitet:
Arsenik i mammors dricksvatten
gör småbarnen allvarligt sjuka
En stor andel av brunnarna för dricksvatten i Bangladesh innehåller höga halter av arsenik. Forskare vid Uppsala universitet har tidigare visat att detta ökar risken för missfall och spädbarnsdöd. Nu visar de att det även ökar risken för diarré och lunginflammation hos de små barnen.
Fettskatt bör införas
enligt ny rapport
Författarna Dan Andersson och Anna Fransson ligger bakom rapporten ”Kalorier kostar”, som släpptes av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) i torsdags. De menar att kostnaderna för svenskarnas övervikt om knappt tio år kan vara uppe i 25 miljarder per år och föreslår att en fettskatt införs för att stävja utvecklingen.
Forskning: Livsmedelsbranschens syrgasbehandling förstör köttet
Som FoodMonitor berättat om tidigare använder livsmedelsbranschen i Sverige syrgas för att få köttet att se rött ut i konsumentförpackningar. Konsekvensen blir att mörningen avstannar och köttet blir segt och håller kortare tid. Nu har forskaren Åsa Lagerstedt Norström från SLU undersökt i detalj vad som händer med köttet. En av hennes slutsatser är att vakuumförpackat kött är bättre.
Brasilianskt kött under miljölupp
Utsläppet av koldioxid per kilo brasilianskt nötkött är i snitt tre gånger så stort som för svensk biff, vilket är mer än man tidigare trott. Det visar forskning från Chalmers, och institutet för livsmedel och bioteknik, som Dagens Nyheter tagit del av.
Sömnbrist kan
leda till fetma
För lite sömn kan få kroppen att minska energiförbrukningen samtidigt som den lagrar extra mycket näring. I långa loppet kan detta leda till fetma. Det har forskare vid Uppsala universitet kommit fram till i samarbete med internationella kollegor. Forskningsresultaten har nyligen publicerats i American Journal of Clinical Nutrition.
Nu ska skolmatens
näringsinnehåll granskas
Utvalda skolor i 188 av Sveriges kommuner har fått tillgång till webbverktyget SkolmatSverige för att mäta skolmatens näringsriktighet och kvalitet. Det är den första nationella studien i sitt slag. Till hösten lanseras verktyget till samtliga skolor i landet.
Ekologisk mat
upplevs som bättre
Forskaren Jenny Wan-chen vid Cornell University i USA har identifierat en ny mat-myt – kakor och chips innehåller mindre fett, har färre kalorier, och mer fibrer bara för att de är ekologiska.
EU-medborgare vill ha
hållbart fångad fisk
Enligt en stor opinionsundersökning som WWF har gjort vill 88 procent av EU-medborgarna ha hållbart fångad fisk.
”Konsumenterna i EU är trötta på den katastrofala hanteringen av fisket och vill se ett trendbrott. Att få ett miljömässigt och långsiktigt hållbart fiske måste bli förutsättningen för EUs fiskeripolitik i framtiden”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
Lågpris = fler tillsatser?
Ica och Coop är de dagligvaruaktörer som svenska konsumenter tror är bäst på att erbjuda livsmedel utan tillsatser. Fyra av tio förknippar maten hos Lidl med tillsatser, tre av tio har samma syn på Netto. Samtidigt har acceptansen för tillsatser ökat. Detta enligt undersökningsföretagets Yougovs undersökning om de nordiska konsumenternas syn på hälsa och livsmedel.
D-vitaminmjölk från
Skåne lanseras i Danmark
Skånemejerier har fått klartecken för lansering av Minimjölk berikad med D-vitamin på den danska marknaden. I Danmark finns ingen tradition av att vitaminberika mjölken, men forskning visar att många danskar behöver extra tillskott av just D-vitamin, menar bolaget i ett pressmeddelande.
SIK belönade havreforskare
SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik, står bakom ett årligt forskningspris till personer som är verksamma i industri med anknytning till livsmedel och/eller bioteknik. I år har Frédéric Prothon (foto) från Bua utsetts till pristagare för att med sin forskning ha ökat havrens förädlingsvärde kraftfullt genom att utvinna en lösligt fiber med flera hälsofördelar.
Sverige begär dioxinundantag
Regeringen har beslutat att Sverige ska begära permanent undantag från EU:s gränsvärde för dioxin i fet fisk från Östersjön. Detta enligt ett pressmeddelande från Livsmedelsverket.
Kaffesug kan
sitta i generna
Känner du alltid ett starkt kaffesug? Det kan bero på dina gener. Det tror en grupp amerikanska forskare. I deras studie, som nyligen publicerades i tidskriften PLoS Genetics, analyserades kaffevanor och genetisk information från 47 341 personer.
Sida 13 av 16