anna220skipperAnna Skipper
tillbaka i rutan
Rikskända hälsocoachen Anna Skipper är tillbaka med en ny omgång av programserien ”Du är vad du äter” vars åttonde säsong senast kunde ses på kanal 3 under hösten 2009. Nu har såväl koncept som programledare flyttat över till TV4+ med premiär torsdag 7/4 20:00. ”Grundformen kommer att kännas igen, men vi utlovar även nya grepp”, säger Anna till FoodMonitor.

avfallsverigeAlldeles för mycket
mat i soppåsen
Omkring 60 procent av det som läggs i soppåsarna består av matavfall, förpackningar och tidningar. I hushåll utan utsortering av matavfall är siffran nästan 80 procent. Det visar en ny undersökning från Avfall Sverige. Foto: Avfall Sverige. Fotograf: Claes Hall.

 

 

Grismat kan bli hälsokost
Av vete gör man stärkelse, gluten och etanol. Kvar blir en fiberrik biprodukt som idag används som gris- och nötfoder. Biprodukten kallas drank och forskaren Lina Haskå vid Lunds tekniska högskola har gjort en avhandling där hon visar att biprodukten har en outnyttjad potential även för människor.

Mindre salmonella
i ekologisk kyckling
Förekomsten av salmonella i ekologiska kycklingar är mindre än i konventionella kycklingar. Hela sju gånger mindre. Det har amerikanska forskare kommit fram till.

sockerForskning:
Gener styr sockersug
Enligt ny forskning från Sahlgrenska akademin har ämnet ghrelin en viktig roll vid olika beroendetillstånd, exempelvis alkoholberoende och hetsätning. Dessutom visar studien att ghrelin även har betydelse för vår sockerkonsumtion och att detta samband delvis kan förklaras av genetiska faktorer.

barnmassanimg_4363
Livsmedelsverkets omoderna råd lägger grunden till barnfetma
”Livsmedelsverket säger fortfarande 2011 att barn oavsett ålder och kroppsvikt ska dricka lättmjölk. Så fort man slutar amma så ska barnet få lättmjölk. Det blir inte dummare än så här”, säger läkaren Andreas Eenfeldt, också känd som Kostdoktorn på internet.

Atria satsar på innovation
Atria Scandinavia startar ett center för innovation i samarbete med Realize AB. Satsningen är ett unikt initiativ i Sverige och har skapats med inspiration från föregångslandet USA, menar bolaget i ett pressmeddelande.

loonic_stege_spegel_lr_new_large
Sluta snusa med hjälp av snus
Nu lanseras en nyhet för alla som vill sluta snusa eller röka. Boråsföretaget Winnington gör det dessutom på ett nytt sätt genom att erbjuda ett nedtrappningssnus. ”Vårt koncept kommer att hjälpa många människor att minska sitt beroende av tobak och nikotin, säger Johan Björkholm, VD på Winnington AB.

fao2011-03-11Krisen i Libyen hotar livsmedelsförsörjningen
Effekterna av den pågående krisen i Libyen på livsmedelsförsörjningen är oroande både i Libyen och i de omkringliggande länderna. Detta på grund av regionens stora importberoende av spannmål, eventuella störningar i flödet av varor och tjänster samt folkomflyttningar, säger FAO idag.

potatisakademienStora Potatispriset går till forskare vid Nordgen
Potatisakademien har beslutat att tilldela det stora Potatispriset 2011 till fil dr och forskare Kerstin Olsson (bilden, foto: Potatisakademien) för sitt mångåriga arbete som forskare och föreläsare om potatis, samt för sitt engagemang att sprida dessa kunskaper för såväl vetenskap som allmänhet. Det skriver Potatisakademien i ett pressmeddelande.

 

Ny forskning:
Glutenintolerans kan leda till astma
Enligt Svenska Celiakiförbunder har svenska forskare i en ny studie visat att patienter med celiaki löper en 60 procent ökad risk att drabbas av astma. Celiakipatienter har också en ökad risk för allergier, såsom ögonirritation och vissa typer av eksem.  Samtidigt är det vanligare med celiaki bland människor som först fått en astmadiagnos.

Vitamin D mot allergier
För låga halter av Vitamin D kan öka risken för barn och ungdomar att utveckla allergier. Detta konstaterar forskare vid Albert Einstein College of Medicine, Yeshiva University, New York. Under studien genomfördes blodserumtester på 6 500 personer.

Ett steg närmare
förbud mot transfetter
Det finns en majoritet i riksdagens miljö- och jordbruksutskott för ett förbud mot industriellt framställda transfetter i Sverige. Idag beslutade utskottet att föreslå riksdagen att ”regeringen snarast lägger fram en lagstiftning som förbjuder användningen av industriellt framställda transfetter i livsmedel, i likhet med vad som gäller i Danmark.”

alfalfaimg_2353Forskare larmar:
GMO-alfalfa orsakar missfall hos boskap
Kemikaliejätten Monsanto fick nyligen tillstånd av det amerikanska jordbruksdepartementet att släppa ut en genmodifierad alfalfa på marknaden. Nu kommer rapporter om att forskare hittat en helt okänd organism i GMO-alfalfa:n som orsakar missfall hos boskap.

Barnfamiljer vill
få maten hemskickad
MatHem har låtit genomföra en undersökning bland 327 slumpvis utvalda personer som får bolagets nya mattidning ”Magazine MatHem” i brevlådan i Stockholm och Uppsala. Undersökningen visade bland annat att det är barnfamiljer som är mest intresserade av att handla mat på nätet.

dinkelmix_9cm_new_mediumLåg-GI mat
signerad Lauritzon
Familjen Dafgård lanserar nu en serie frysta gryn- och grönsaksmixer tillsammans med GI-experten Ola Lauritzson. Tillsammans har de tagit fram en serie rätter med långsamma kolhydrater.

Ny forskning:
Ökningen av barndiabetes planar ut
Ny forskning vid Umeå universitet tyder på att den kraftiga och långvariga ökningen av typ 1-diabetes hos barn och ungdomar i Sverige verkar ha upphört och debutåldern för sjukdomen stiger. Forskningen publiceras nu i tidskriften Diabetes.

hrselskadadeimg_1812Kaféer och restauranger
usla på ljudmiljö
Ljudmiljön på kaféer och restauranger är usel. Det har Hörselskadades Riksförbund kommit fram till efter att ha granskat bullret runt om i landet.

 

 

Coca-Colas hemliga recept avslöjat?
Receptet på Coca-Colas Coke har varit en välbevarad affärshemlighet under 125 år. Men nu verkar producenterna av radioprogrammet This Amercian Life ha avslöjat hur det ligger till.

Middagsfrid intar Berlin
Middagsfrid fortsätter att expandera i Tyskland. Det tyska dotterbolaget KommtEssen börjar från och med idag att leverera matkassar till hushåll i Berlin.

aa805059_anna_p173”Svårt för restauranger och storhushåll att vara miljömässiga”
Inköpare och upphandlare inom matsektorn upplever motstridiga signaler från myndigheterna. Att öka andelen ekologiska produkter enligt direktiven kolliderar mot kraven på att hålla budget och att vara ekonomiskt återhållsam. Det visar en avhandling av Anna Post (foto), kostekonom och forskarstudent vid Göteborgs Universitet.

svenskmjlkevawarensjoNya forskningsresultat: Mjölkfett ger lägre risk för stroke och hjärtsjukdomar
Mjölkfett har samband med lägre risk för stroke och hjärtsjukdomar. Det har forskaren Eva Warensjö Lemming (bilden, foto: Svensk Mjölk) vid Uppsala Universitet kommit fram till. Nu tilldelas hon Svensk Mjölks guldmedalj.

fjallrundor_jpg300p_new_largeNytt och glutenfritt
Semper meddelar att man utökar utbudet av glutenfria produkter. Med ett nytt mjukt bröd, ett nytt knäckebröd och en ny kaka erbjuds konsumenten ytterligare möjlighet till variation. Produkterna finns i butik från mitten av februari.
 

majs_storKraftigt stigande majspriser
USDA, USA´s jordbruksdepartement, sänkte majslagren i USA mer än väntat varpå majspriserna gick upp kraftigt. Vetepriserna i sin tur ökade till årets högsta nivå på börsen såväl i Paris som i Chicago.

Dålig diet sänker barns IQ
En diet med högt innehåll av fett, socker, och bearbetade livsmedel sänker små barns IQ. Det har forskare i Storbritannien kommit fram till. Runt 4 000 barn undersöktes.

kthbjrnfrostellKTH: Sverige är ett
u-land på fiskodling
Sverige och Stockholmsregionen skulle utan tvekan kunna minst tiodubbla odlandet av fisk, bland annat med nya arter som till exempel gös och abborre. Enligt ett enkelt räkneexempel med 100 kronor per kilo fisk och en svensk total odling av 100 000 ton per år skulle det ge en ökad omsättning om tio miljarder kronor och kunna ge 10 000 nya jobb i landet, enligt KTH-docenten Björn Frostell (bilden, foto: KTH).

  • Arla i samarbete med Universitet
  • Forskare från två universitet och experter från Arla ska göra Danmark till ett av världens duktigaste livsmedelsländer, menar Arla i ett pressmeddelande.
FAO: Rekordkonsumtion av fisk
Enligt FAO har den globala fiskkonsumtionen nått ny rekordnivå och uppgår nu till i genomsnitt nästan 17 kg per person och år. För mer än tre miljarder människor utgör fisk minst 15 procent av det animaliska proteinintaget. Konsumtionsökningen beror främst på en ständigt ökande produktion från vattenbruket.

dsc04749_new_large”Viktigt att
sprida kunskap”
”Vårt arbete är viktigt, och vår vision är att alla fall av gluten- och laktosintolerans, mjölk- och sojaproteinallergi ska upptäckas”. Detta säger Eva Bengtsson (foto), nytillträdd generalsekreterare för Svenska Celiakiförbundet. Enligt de senaste forkningsrönen beräknas två till tre procent av befolkningen lida av celiaki, glutenintolerans. Långt ifrån alla av dessa har dock fått sin diagnos.

Ursprungsmärkning via mobilen
Inom kort ska det gå utmärkt att som konsument informera sig om ursprunget på fläskköttet hos tyska kedjan Aldi. Vad som krävs är en mobiltelefon med internetuppkoppling.

t20