plommon-webTorkade, ekologiska
och energirika
Saltå Kvarn meddelar att man nu lanserar energi – och näringsrika ekologiska plommon. De är av sorten La Petite d´Agen, har franskt ursprung, och odlas i Kalifornien. De har särskilt hög sockerhalt, tunt skal och mycket fruktkött. Trots den höga sockerhalten har plommonen också ett lågt GI-värde.
 
Att det är en sort med särskilt hög sockerhalt, tunt skal och mycket fruktkött gör att de lämpar sig mycket bra för torkning. Den höga sockerhalten gör att plommonen kan mogna extra länge (utan mögelangrepp) och få fyllig smak före torkningen, meddelar Saltå Kvarn.
 
Bara några få plommon ger kroppen ett stort tillskott av energi och näringsämnen. Trots den höga sockerhalten har plommonen lågt GI-värde (GI 41) och  7,5 g fiber per 100g), vilket innebär att de ger mycket energi som också räcker länge. Plommonen är även rika på fibrer och vitaminerna A, B, C och E samt mineraler som kalium, magnesium och järn. 
 
Plommonen är främst tänkta att ätas som de är. De passar också bra att använda i bakverk, desserter, kompotter, müsli, gröt och i matlagning, exempelvis plommonspäckad fågel eller griskött, meddelar Saltå Kvarn. 
 
Den söta plommonsorten La Petite d´Agen kom till USA under guldrushen på 1800-talet, genom två franska bröder från distriktet Agen i sydvästra Frankrike. Guldgrävningen gick inte bra för bröderna så en av dem åkte hem till Frankrike och hämtade plommonsorten som de sedan ympade in på amerikanska vildplommonträd och började odla i USA. 
 
/FoodMonitor

 

t20