Största Fairtrade-kampanjen
 
Den 18 oktober startar Fairtrade Fokus 2010, en två veckor lång kampanj med syfte att öka försäljningen av Fairtrade-märkta produkter.
– Varannan svensk har köpt minst en Fairtrade-märkt produkt under det senaste halvåret. Detta är bra, men vi kan ännu bättre säger Helena Markstedt, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.
 
För första gången någonsin går Fairtrade Sverige ut med rikstäckande TV-reklam, detta tillsammans med annonsering, provsmakning och skyltning i butik och en fikautmaning som beräknas samla fler än 150 000 deltagare.
 
– Vi vill i år synas bredare än tidigare och väcka de konsumenter som ännu inte upptäckt hur lätt det är att göra skillnad för andra genom små och enkla val i butiken, säger Helena Markstedt, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.
 
Årets rikstäckande kampanj i vecka 42-43 är den fjärde i ordningen på den svenska marknaden, en kampanj som varje år genererar ett allt större engagemang från allt fler aktörer. Konsumenten kommer till exempel att uppmärksamma det stora utbudet av Fairtrade-märkta varor genom att minst 1 000 butiker från de olika dagligvarukedjorna deltar i kampanjen genom skyltning och provsmakningsaktiviteter. Detta samtidigt som ambassadörer för Fairtrade, medlemsorganisationer, Fairtrade City-styrgrupper och politiker sprider information om Fairtrade genom sina olika kanaler.

Förra året bidrog en lång rad företag, organisationer och konsumenter till att totalt 133 000 personer deltog i Nordens största fikapaus, en nordisk tävling där Sverige tog hem förstaplatsen. I år har fikapausen ett helsvenskt fokus, med målsättningen att fler än 150 000 personer ska delta i Sveriges största Fairtrade-fika - Fairtrade Challenge - den 27 oktober.
 
– Med fikautmaningen vill vi med en lekfull och positiv ansats visa att Fairtrade är ett enkelt sätt att göra skillnad. Du bidrar till att odlare och anställda i utvecklingsländer kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor medan du fikar. Svårare än så behöver det inte vara, avslutar Helena Markstedt.

 

t20