fairtradeFairtrade slog rekord
Förra året ökade försäljningen av Fairtrade-märkta varor med 28 procent. ” Företagen har vaknat och börjat möta konsumenternas efterfrågan”, säger Morgan Zerne, vd för organisationen i Sverige.
Den stora ökningen är ett tydligt tecken på att både konsumenter och företag lägger allt större vikt vid konsumtion av socialt hållbara produkter, konstaterar Fairtrade Sverige i ett pressmeddelande.
Totalt såldes Fairtrade-märkta produkter för drygt 1,5 miljarder kronor under 2012. Dagligvaruhandeln stod för den största ökningen, där försäljningen ökade med 40 procent. Detta kan jämföras med den totala tillväxten i dagligvaruhandeln som var 3,3 procent enligt Handelns utredningsinstitut (HUI).
– Framgångarna kan bland annat tillskrivas ett flertal stora konverteringar på produkter som bananer, kaffe och glass, säger Morgan Zerne.
Enligt fairtrade tyder heller ingenting på att trenden skall vända då kännedomen om varumärket Fairtrade fortsätter att öka. En färsk undersökning från TNS Sifo visar att 76 procent känner till Fairtrade, sju av tio köper redan idag minst en Fairtrade-produkt i månaden och en majoritet tycker att det är värt att betala några kronor mer för att produkterna skall vara producerade med hänsyn till etik och miljö.
Men fortfarande ligger Sverige efter Irland, Schweiz och Storbritannien som toppar konsumtionen av Fairtrade-märkt.
– Sverige bör snart vara ikapp. Under vår kampanj i höst siktar vi på en 50-procentig ökning av försäljningen, kommenterar Morgan Zerne.
/FoodMonitor

t20